Найцікавіші виставки в Києві, які варто відвідати найближчим часом

Серія світлин про дослідження власної ідентичності, портретні фотографії про людей повномасштабної війни та проєкт, присвячений японській культурі — такі виставки проходитимуть  найближчим часом. 

Які з них варто відвідати? Ми зібрали 4 виставки в Києві. 

Персональна виставка Павла Мазая «Земля Мирона»

Де: БЦ «Торонто», офіс Групи «Ковальська» 

У своїй персональній виставці Павло Мазай презентує серію світлин, присвячену півню Мирону. Фото ілюструють життя птаха в селі на Чернігівщині, яке час від часу відвідує фотограф, щоб змінити мистецьку працю на фізичну— більш заземлену. Втім, навіть випадкове знайомство з Мироном стало джерелом натхнення для митця.  Кураторкою експозиції стала давня подруга Павла та креативна директорка бренду Kachorovska Аліна Очеретяна.

«Сьогодні в суспільстві є величезний запит на дослідження власної ідентичності. Ми поринули з головою в культуру та мистецтво, щоб вивчати себе через минуле і, не менш захопливо, через сучасне. Виставка Павла — це спроба пізнати себе через автентичність мазаївських героїв. У Мироні стільки життя, що він закохав у свою вільність, погляд, поставу з першого кадру. Жартую з Павлом, що тепер місія в житті — жити як Мирон», — розповідає Аліна.

Виставковий проєкт «Японія. Очима та серцем»

Де: Музейно-виставковий центр Музею історії міста Києва
Коли: 24 квітня – 30 червня

Японія — країна, яка зачаровує та надихає шанобливим ставленням до традицій попри агресивну глобалізацію світу. Існує безліч стійких асоціацій з нею — квітучі сади, поезія, самураї, гейші, кімоно. Або ж технології, кухня, мода чи аніме. Як співіснує така дивовижна суміш традиційного та сучасного? Виставковий проєкт «Японія. Очима та серцем» присвячений унікальній природі, культурі та людям цієї країни. На експозиції презентують дві основні тематичні лінії: близько 20 робіт японської пейзажної графіки з колекції Музею історії міста Києва, що у 1978 році столиці подарувало місто Кіото, а також понад 100 фотографій української мисткині Вєри Бланш.

«Інколи мені здається, що сонце недаремно бере початок свого шляху саме із цієї країни, аби у цнотливій чистоті нести тепло свого проміння іншим народам з найкращого місця, де може народитися новий день – з Японії», – ділиться враженнями фотографиня та ілюстраторка Вєра Бланш. 

Персональна виставка Саші Маслова «Святі»

Де: The Naked Room
Коли: 26 квітня – 29 травня 

Роботи Саші Маслова презентують однойменну книгу фотографа, присвячену тим, хто бореться або боровся за свободу України. Виставка оповідає історії людей, які протистоять повномасштабному російському вторгненню.

«Я не хочу прославляти війну цією книгою, але хочу вшанувати людей, які поставили своє життя на карту, щоб дати шанс вижити іншим. Це портретний проєкт. Він не покаже біль і жорстокість війни. Ця серія — тиха данина українцям. Від висвітлення цього вторгнення мені хочеться кричати. Тож “Святі” — мій крик, який став гімном. Щоб вшанувати втрачені та відзначити врятовані життя. Щоб висловити подяку. Святим, що рятують Україну», — коментує Саша Маслов.

Виставка наївного мистецтва Анатолія Шматка «Простір фантазій»

Де: Національний музей «Київська картинна галерея»
Коли: 12 квітня – 12 травня

Творчість Анатолія Шматка — це зразок українського наївного живопису, натхненного природою та сповненого образів. Колір, форма, композиція картин митця завжди розповідають історію, а важливим мотивом для художника залишається дім як осередок усього світлого та важливого для людини. Виставка «Простір фантазій» пропонує довіритись чуттю Анатолія Шматка, водночас автор картин продовжує традиції українського наївного мистецтва минулого століття. 

19.04.2024


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *