Відкриття виставки «Український щоденник 2022–2023. А4, кулькова ручка» в Українському Домі

Виставка
«Український щоденник 2022–2023. А4, кулькова ручка»

в Українському Домі

28 березня — 28 квітня 2024 року

Виставковий проєкт «Український щоденник 2022–2023» представить 375 робіт від 81 художника, що були створені під час повномасштабного вторгнення. Тема рисунків — російська воєнна агресія. До проєкту також долучено ретроспективу рисунків, близьких до тематики виставки «Український щоденник 2022–2023», та есеї.

Виставка реалізується в рамках проєкту «А4, кулькова ручка» — щорічного українського художнього конкурсу рисунків кульковою ручкою на офісному папері, започаткованого 2006 року. Тимчасово призупинений із 2020 року — спочатку через пандемію, а потім через повномасштабне вторгнення, — 2024 року конкурс повертається до глядачів.

Проєкт підніс рисунок кульковою ручкою, що до того сприймався як школярська забавка, на рівень рівноправного жанру сучасного мистецтва. Всі учасники мають рівні умови для вираження — кулькову ручку як техніку та офісний папір як матеріал. 

Цьогорічний формат щоденника передбачає особистий погляд та індивідуальну оптику. Якщо це щоденник воєнного часу, то йдеться також про переживання митця. Кожен із рисунків виставкового проєкту «Український щоденник 2022–2023», де зафіксовано концентрат емоцій і почуттів, — документ, що має велике значення для осмислення часу, в якому нам довелося жити.

Серед учасників проєкту — Тіберій Сільваші, Єгор Зігура, Олексій Аполлонов, Ігор Гусєв, Олександр Бабак, Molly Route, Антон Логов, АBE, Оксана Чепелик, а також художники-початківці, які мають можливість творчого висловлювання поряд з визнаними українськими митцями.

Представлені есеї написані Дмитром Лазуткіним, Максимом Курочкіним, Галиною Євтушик, Тетяною Топорко, Валерієм Пузіком та іншими.

Із історії проєкту «А4, кулькова ручка»

 

  • Авторське коло проєкту складається з понад 900 авторів: художників та архітекторів, письменників і поетів, композиторів та фешндизайнерів.
  • Колекція проєкту нараховує понад 7000 рисунків, виконаних кульковою ручкою, і є найбільшою у світі.
  • Стилі мистецтва, в яких виконано рисунки: гіперреалізм, абстракція, супрематизм, арбрют, попарт, примітивізм, сюрреалізм, символізм, наїв, мейларт тощо.
  • За час існування проєкту видано 13 каталогів «А4, кулькова ручка»

 

 

Відкриття виставки відбудеться 28 березня о 17:00 на 5 поверсі Українського Дому (Хрещатик, 2)

Куратор виставки: Євген Карась

Організатори: Національний центр «Український Дім», Карась Галерея, видавництво ArtHuss

Партнери проєкту: АТ «Ощадбанк», Visa

Графік роботи:

Вівторок — неділя,

11:00 — 19:00,

понеділок — вихідний.

Вартість квитків (спільний з виставковим проєктом «Алла Горська. Боривітер»):
повний — 100 грн,
пільговий — 50 грн (для школярів та студентів).

Вхід вільний для:
пенсіонерів, дітей до 7 років, осіб з інвалідністю 1–2 групи, учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, учасників бойових дій, учасників АТО та членів їхніх родин, військовослужбовців строкової служби, працівників музеїв, членів Національної спілки художників України, власників членських карток CIMAM, ICOM, AICA (за наявності дійсних посвідчень). 



28.03.2024


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *