Музей історії у червні відкриє виставку 274 артефактів, затриманих на кордоні Естонії з РФ

У Національному музеї історії України у червні відбудеться виставка 274 незаконно вивезених контрабандистами предметів культурної спадщини, які Естонія повернула Україні.

Про це розповів у коментарі кореспондентові Укрінформу посол з особливих доручень МЗС України Ігор Осташ після презентації для ЗМІ цих предметів археології та монет.

«Важко оцінити у грошовому еквіваленті. Такі речі завжди безцінні, бо вони про нашу спадщину, історичну культуру. Тут є унікальні хазарські речі — два налобники для коней, цінні монети з Ольвії, Фракії, є монети короля фракійського, який був у команді Олександра Македонського, візантійські монети. Вони прикрасять наш історичний музей», - сказав він.

Крім того, серед артефактів - прикраси скіфського часу, передримського та римського часу, а також середньовічні знахідки, зокрема парадна кінська упряж – рубіж VІІІ–ІХ ст. – початок IX ст., перстень з птахом, який тримає в лапах гілку лавра, Х–ХІІ ст., монети візантійських імператорів.

Дипломат зауважив, що артефакти були виявлені естонцями на кордоні ще у 2018 році, коли естонські митники затримали вантажівку-рефрежератор, яка перевозила з РФ до Естонії сире м’ясо. Під час перевірки на кордоні серед м’яса у різних закутках вантажівки митники виявили у пластикових пакетах заховані цінності. Осташ уточнив, що водій, який є громадянином Литви, стверджував, що не знав про це. Зловмисники спочатку намагались вийти на водія, але потім втратились ниточки зв’язку, коли вони зрозуміли, що шансів на повернення немає. Тому єдиним кримінальним підозрюваним став водій.

Осташ вважає, що це швидше за все чорна археологія, яку намагались продати за кордоном. Експерти вважають, що розкопки могли вестись в окупованому Криму та Харківській області.

У Національному музеї історії відбулася передача 274 артефактів, затриманих на кордоні з РФ естонськими правоохоронцями / Фото: Тарасов Володимир. Укрінформ

Дипломат розповів, що з вилученими артефактами довгий час працювали експерти, щоб з’ясувати звідки вони. «Був ризик повернення цієї колекції до Росії. Але естонці звернулись до нас через те, що їхні дослідники з’ясували, що там речі, які пов'язані саме з територією України: зі сходом та півднем України. Тому звернулись до нас з проханням щодо співпраці. І далі наші експерти надали ґрунтовні докази, що ці артефакти з України. Далі було прийнято рішення щодо повернення нашої спадщини на підставі нашого звернення», - зауважив він.

Читайте також: Нідерланди повернули Україні вісім цінних археологічних артефактів

Осташ повідомив, що МКІП у грудні минулого року звернулось до Міністерства культури Естонії з проханням передати цю колекцію в Україну. На щастя, було прийнято позитивне рішення і ця дуже цінна колекція повернулась в Україну.

Як повідомляв Укрінформ, у Національному музеї історії України відбулась урочиста презентація 274 предметів археології та монет, затриманих на кордоні Естонської Республіки та переданих Естонською Республікою в Україну.

02.05.2024


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *