"Сакральний живопис – джерело піднесеного та недосяжного": художниця Марина Бородуля створює справжні шедеври на полотні

Сучасна українська художниця Марина Бородуля вважає, що  живопис – це алегорія свідомості людини, іноді посил, те, що має стимулювати зміни у житті людей, провокувати на нові думки, рухатися вперед. Сакральний живопис – джерело піднесеного и недосяжного.

А часом живопис має за функцію бути лише прикрасою, нести естетичне навантаження, сюжетом чи кольором доповнювати та збагачувати інтер’єр, сприяти цільності простору, викликати почуття гармонії, затишку, спокою, чи, навпаки збуджувати. Редактори Ukraine Art News мали змогу поспілкуватися з цією творчою особистістю, справжнім майстром своєї справи.

бородуля 4

З чого починався Ваш шлях становлення як художника?

Перша дизайнерська освіта навчила мене дисципліни та самоорганізації.
А під час отримання другої - художньої, почав формуватися власний стиль, чому у повній мірі сприяв викладач кафедри монументально-декоративного живопису, заслужений художник України, Олександр Олійник, саме він повірив у мої сили і завдяки йому я зараз займаюся улюбленою справою. Напрямок освіти мав на меті зображувати дійсність, вдаючись до декоративної стилізації, тому все починалося з декоративного живопису, який і досі має вплив на мою творчість.

Як народжуються образи Ваших картин?

Задумки  картин часто приходять неочікувано і завжди по-різному. Часто жанр обирається випадково, бо прийшов на думку. Часом доводиться потрібний настрій створювати,  коли натхнення не приходить саме, тому самодисципліна також грає важливу роль. Але певного алгоритму немає. На створення образів мене надихають роздуми, метафори їх породжують, а процес роботи їх трансформує.

Що є для Вас пріоритетним поштовхом створення нового твору?

-необхідність акумулювати рефлексію в творчу площину.

-бажання перетворювати реальність, змінювати її, створювати, думкою і ділом.

-бажання відчувати щастя бачачи втіленими свої задуми, ті, які приходять нізвідки і стають матеріальними.

Перспектива завжди окрилює, початок чогось нового на горизонті - і я вже готова до роботи.

бородуля56

 Як, по-вашому, чи можливо навчити людину творчості?

Вважаю, що це цілком виконуване завдання. Адже творити – це мислити – збирати певну кількість енергії і переносити ії у щось. Але треба вміти мріяти , мрії створюють нові світи. Не боятися показати, що і як ти думаєш, навчитися розуміти і відчувати. І знайти форму для відображення своєї «Суті».

Чия творчість Вас надихає? Кого з сучасників Ви цінуєте найбільше?

Складно дати конкретну відповідь, адже  не чиясь творчість надихає мене, а певні власні думки, психоемоційний  стан, відчуття, події. Але роботи інших художників  спонукають мене до дії, стимулюють працювати. Серед вітчизняних митців захоплююся творчістю Блудова, Ройтбудта, Марчука, Романишина.

На Ваш погляд, у чому призначення художника? Ви малюєте для власного задоволення, або для аудиторії, яка буде захоплюватися Вашими творіннями?

Живопис – виразний засіб, який дозволяє трохи краще зрозуміти світ. Для мене це засіб дослідження , аналітичний інструмент. Мистецтво не оперує точною інформацією, воно поставляє образи, які у відповідності до фантазії, досвіду, занять, знаходять пояснення у голові спостерігача, викликають його певні емоції. Художник покликаний вступити в діалог з суспільством, трансформувати, традиційне глядачеві, сприйняття світу. Тому для мене важливо не лише реалізовувати свою життєву необхідність створювати, виражати своє світобачення, але й бути «на зв’язку» з суспільством, саме аудиторія дає можливість зрозуміти, чи важливо і потрібно те, що ти робиш. Адже в голову глядача може прийти, що завгодно і це цікаво. Почути різні інтерпретації власних творів від глядача – неабияке задоволення.

Ваші плани (задуму) на найближче майбутнє?

Продовжувати  досліджувати світ  та займатися самопізнанням за допомогою візуальних образів.

бородуля 3

У творчості багатьох митців відчувається дух часу. Чи впливає на Вас наше  «непередбачуване» століття?

Сучасний художник відображає сучасність. Сучасне мистецтво спонукає думати про теперішнє. Через призму самого художника мистецтво відображає нас, як дзеркало. Люди як і час змінюються у відповідності до своїх задач, відчуттів, ролей, до своїх шляхів в цілому. І я не виключення, мої уподобання змінювалися весь час й теперішнє також має на них вплив. Та я намагаюся вчитися жити у часі і водночас, поза ним.

Ваші роботи, безсумнівно, допомагають людям доторкнутися до світу мистецтва. А як Ви ставитеся до безпосередньої допомоги нужденним? Чи розглядаєте Ви можливість участі у благодійних аукціонах ?

Якщо є ресурс, можливість допомогти,  вважаю обов’язком кожного зробити посильний внесок в полегшення життя нужденних, навіть якщо цей вклад нематеріальний.

Я відкрита до будь-яких пропозицій щодо благодійності, кілька років тому мої картини брали участь у декількох благодійних заходах, серед яких були й інтернет-аукціони. 

бородуля

Коли планується Ваша наступна виставка?

Робота завжди у планах. Якщо результат роботи дозволить

Яка з минулих епох мистецтва подобається вам найбільше і чи берете собі на озброєння деякі риси з живопису минулих століть?

Кожна епоха несе в собі цінне, те, що має вплив на шляху становлення особистості, як митця, його творчих та технічних здібностей. Особливо часто звертаюсь до творчості художників кінця 19 –20 ст. Захоплююсь кубізмом, постімпресіонізмом, серед улюблених стилів також символізм, модерн, поп-арт, абстрактне мистецтво.

Ваші плани (задуми) на найближче майбутнє?

Продовжувати  досліджувати світ  та займатися самопізнанням за допомогою візуальних образів.

Наша редакція бажає творчої наснаги пані Марині, щоб вона продовжувала радувати своїх прихильників новими роботами.

Ukraine Art News рекомендує:

НОВИЙ ПОГЛЯД НА КРАСУ ГАЛИЧИНИ У РОБОТАХ ФОТОГРАФА ЮРІЯ ДЯЧИШИНА

УСТРАШАЮЩАЯ И В ТО ЖЕ ВРЕМЯ ЗАВОРАЖИВАЮЩАЯ МОЛНИЯ В РАБОТАХ СОВРЕМЕННЫХ ФОТОГРАФОВ

 

 

 

03.10.2017


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *