Sotheby’s вперше виставить на торги знакову роботу Марка Шагала

Арт-ринок очікує на новий рекорд для робіт видатного художника XX століття Марка Шагала. На публічні торги наступного місяця вперше буде виставлена одна з його ранніх знакових картин - "Закохані", написана в 1928 році. Чи перевершить вартість цього рідкісного твору, який ні разу не з'являвся на аукціонних платформах, максимальну для Шагала суму в 14,85 млн доларів, яку придбали майже 30 років тому?

"Роботи Шагала, датовані 10-ми, 20-ми та 30-ми роками, ми бачимо дуже рідко - пояснив голова Sotheby’s Саймон Шоу. - На момент смерті в 1985 році художнику було майже 100 років, він був дуже плодовитий , але значна частина його творів на ринкі відноситься до пізнього періоду".

Максимальна сума за роботу Марка Шагала була заплачена ще в 1990 році, коли покупки та запит зі сторони японців виштовхнули ціни предметів мистецтва на захмарний рівень ( цей купівельний контингент щез відразу після обвалення ринку). Експерти проводять паралель між аукціонною вартістю картин Шагала та Ван Гога, які також були предметом спекулятивних японських покупок в кінці 80-х років. Зокрема, сума в 82,5 млн доларів, заплачена за "Портрет лікаря Гаше" на публічних торгах, в тому ж 1990 році, хоча і була набаго вищою, ніж у Шагала, але також до сих пір не перекрита.

Рекордною для Шагала стала жанрова сцена "День народження" (1923), за яку в травні 1990 року було заплачено 14 млн 850 тис. доларів при естимейті в 6-8 мільйонів.

день рождение шагал

Ледь не дотягнуло до цієї суми полотно "Три свічки", куплене в 2016 році на торгах Christie’s  у Нью-Йорку за 14,6 мільйонів доларів. На третьому місці знаходиться "Великий цирк", проданий десять років назад за 13,8 млн доларів.

три свечи шагал

А найнижча ціна за роботу Шагала була заплачена в червні 2000 року на аукціоні Hauswedell & Nolte (Німеччина). За кольорову літографію "Пастка" (1962) покупець погодився викласти лише  7,6 тис. марок. що на той момент було еквівалентно  3,7 тис. доларів.

За словами Саймона Шоу, приблизно з 2003 до 2007 року спостерігалась інтенсивна конкуренція за роботи Шагала, "але дійсно хороших ранніх картин не так багато". Тим не менш, зараз в США та Європі на них є попит, і відмічається зростаючий інтерес в Азії. Sotheby’s привіз "Закоханих" на передаукціонну виставку в Гонконг, де полотно бачили тисячі глядачів.

Це раритетна робота була створена в особливий період життя художника. В 1920-х роках Шагал вдруге повернувся до Франції після Жовтневої революції. "Він не тільки був щасливий, але й розпочав свою кар'єру. Він підписав ексклюзивний контракт з галреєю і вперше проводив персональні виставки", - розповідає Саймон Шоу.

Вечірній розпродаж творів імпресіоністів на Sotheby’s пройде 14 листопада.

Ukraine Art News рекомендує:

ЗНАМЕНИТУ "ІМПЕРІЮ СВІТЛА" РЕНЕ МАГРІТТА ПРЕДСТАВЛЯТЬ НА АУКЦІОНІ CHRISTIE’S

ЛОТ ЗА 1$: У КИЄВІ ПРОЙДЕ АНТИКРИЗОВИЙ АУКЦІОН МИСТЕЦТВА

05.10.2017


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *