Вуличне мистецтво і "бойові коти" у Запоріжжі. Про що буде новий меморандум Департаменту культури

 Через резонанс із нанесенням стріт-артів на архітектурні пам'ятки у Запоріжжі, Департамент культури та туризму, разом з ініціативною групою, розробляють "Меморандум про вуличне мистецтво". Також планують створити реєстр дозволених для малювання стін.

Ініціатива створення цього Меморандуму належить засновнику БФ "Покоління майбутнього", громадському активісту Максиму Кравчуку. Озвучив він її на зустрічі ініціативної групи з виконувачем обов'язків міського голови Запоріжжя Анатолієм Куртєвим, що відбулася 16 травня.

"Я запропонував для зменшення суперечностей між міською владою, громадою і митцями в майбутньому, нарешті, розробити "Меморандум про вуличне мистецтво", як у Дніпрі. Бо це важливо для громади!"  розповідає Максим Кравчук.

Стріт-арти "бойових котиків" призвели до створення у Запоріжжі реєстру дозволених для малювання стін
Зустріч ініціативної групи з в.о. міського голови Запоріжжя Анатолієм Куртєвим, 16.05.2023. Фото: Facebook/Максим Кравчук

23 травня відбулася зустріч Департаменту культури і туризму Запорізької міської ради з ініціативною групою, де обговорювали Меморандум (суспільний договір) про художнє вуличне мистецтво в обласному центрі.

У складі ініціативної групи: представники Департаменту культури і туризму, головний художник міста Артем Єрьоменко, начальник відділу звʼязків з громадськістю Нацполіції Ірина Сергієнко, громадський активіст Максим Кравчук, блогерка, співзасновниця "яктитам – мікромедіа" Катерина Маркова та митці:

  • Людмила Кирилюк – художниця-муралістка;
  • Денис Рузікулов – сучасний вуличний художник;
  • Ганна Омелечко – сучасна вулична художниця;
  • Наталія Лобач – дизайнерка.
Стріт-арти "бойових котиків" призвели до створення у Запоріжжі реєстру дозволених для малювання стін
Зустріч ініціативної групи з Департаментом культури і туризму, 26.05.2023. Фото: Facebook/Туристичний Інформаційний Центр

Директорка Департаменту культури і туризму Запорізької міської ради Катерина Сімонова Суспільному повідомила, що наразі меморандум не підписаний:

"Ми організували просто відкриту зустріч з істориками, архітектором, головним художником й бажаючими. Обговорили питання щодо цієї ситуації, яка склалася з "котиками". Я наголошувала, що культурне обговорення й культурна дискусія – це завжди добре, тому що такі зустрічі народжуються саме після якихось таких історій".

З 23 травня Меморандум викладено в загальний доступ і, за словами директорки Департаменту, люди можуть направляти свої зауваження та пропозиції на пошту.

Стріт-арти "бойових котиків" призвели до створення у Запоріжжі реєстру дозволених для малювання стін
Катерина Сімонова, директорка Департаменту культури і туризму Запорізької міської ради. Фото: Facebook/Катерина Сімонова

"Це буде відкритий документ, який може підписати будь-хто онлайн, ми розкажемо, як це можна буде зробити. Для того, щоб кожен художник мав розуміння, як йому себе поводити, де можна малювати, де не можна, що таке пам’ятка й так далі", — зазначає посадовиця.

Також Катерина Сімонова повідомила, що буде створений реєстр будівель зі стінами та приміщеннями, на яких можна буде наносити стріт-арти.

Стріт-арти "бойових котиків" призвели до створення у Запоріжжі реєстру дозволених для малювання стін
Меморандум (суспільний договір) про художнє вуличне мистецтво у м. Запоріжжя. Фото: Facebook/Туристичний Інформаційний Центр

Ініціатор Меморандуму — громадський активіст Максим Кравчук — у коментарі Суспільному зазначив: як муралісти, вони з дружиною долучалися до підписання такого меморандуму в місті Дніпро в 2020 році. Тому й запропонував запровадити в Запоріжжі таку форму суспільного договору .

Також громадський активіст каже:

"На мою думку, це дійсно добра ініціатива для нашого міста, про яку я вже неодноразово казав! Але, звичайно, це потрібно було впроваджувати ще кілька років тому, як у свій час зробив Дніпро, а не тоді, коли "клюнув півень".

Максим Кравчук вважає доцільним додати пункт про відповідальність, що є в меморандумі міста Дніпро, проте на цьому етапі його не додали до запорізької версії.

Стріт-арти "бойових котиків" призвели до створення у Запоріжжі реєстру дозволених для малювання стін
Меморандум (суспільний договір) про художнє вуличне мистецтво у м. Дніпро та м. Запоріжжя. Фото: Facebook/Туристичний Інформаційний Центр та Максим Кравчук

Також, за словами громадського активіста, на зустрічі він запропонував закупити для міста миючу машину з модельного ряду KÄRCHER, аби змивати зі стін стріт-арти, реклами наркотиків та оголошення.

Раніше Суспільне писало, що через розміщення стріт-артів з "бойовими котиками" на об'єктах культурної спадщини Запоріжжя, містяни почали бити на сполох. Військовослужбовець із Запоріжжя Іван Мінченко створив петицію з вимогою звільнити з посади директорку департаменту культури та туризму Катерину Сімонову. За словами автора петиції, приводом для її створення стала реакція посадовиці на критику щодо некоректного розміщення стріт-артів. За три дні петиція набрала необхідну для розгляду кількість голосів.

Тож Суспільне звернулося безпосередньо до автора петиції з питанням, що він думає стосовно Меморандуму про вуличне мистецтво, який нині розробляють у Департаменті культури і туризму Запорізької міської ради.

"Те, що певна посадова особа, імовірно, зробила вигляд роботи з громадою та зібрала робочу групу зі створення Меморандуму про вуличне мистецтво у Запоріжжі. Хочу довести до відома громади, що будь-які прийняті рішення не мають зворотної сили на події, які вже відбулися. Ми ж не російська федерація, де закон працює тільки на політичну еліту", — повідомив Іван Мінченко.

Наступного тижня запланована друга зустріч ініціативної групи, що розробляє меморандум.

27.05.2023


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *