В Україні запустили програму підготовки фахівців з реставрації культурних памʼяток

В Україні започаткували Національну програму підготовки фахівців з реставрації памʼяток культурної спадщини.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики, передає Укрінформ. 

Як зазначається, програма стартувала з ініціативи Всеукраїнської асоціації охорони культурної спадщини (ВАОКС) за сприяння МКІП, а також Українського національного комітету ICOMOS (Міжнародної ради з охорони пам’яток та історичних місць).

«Матеріальні пам’ятки мають подвійне значення для українців. Це й надбання минулих поколінь, і вагомий чинник у формуванні ідентичності українців та унаочнення історичної тяглості України як держави. Відновлення пам’яток є процесом, що може зробити тільки людина, яка фахово володіє своїм ремеслом. Адже реставратор несе відповідальність за об’єкт, якого торкається. Саме тому одним із найнагальніших завдань на сьогодні є підготовка фахівців у галузі реставрації», - сказав т. в. о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв.

Читайте також: У Тернополівідправили на реставраціюсторічнубраму

Він зауважив, що кількість професіоналів реставраційної справи в Україні сьогодні набагато зменшилася порівняно з довоєнним періодом. Водночас Карандєєв наголосив, що нових спеціалістів-реставраторів потрібно готувати вже зараз, аби після завершення війни був кадровий ресурс для втілення масштабної реставрації всією країною.

Крім того, він висловив вдячність іноземним партнерам та організаціям, які долучилися до розробки програми та консультації українських фахівців з питань відновлення культурної спадщини.

Карандєєв додав, що вже зараз відбувається реставрація культурної спадщини там, де це дозволяє зробити безпекова ситуація, зокрема, на заході України.

Зазначається, що метою програми є консолідація архітекторів, реставраторів та інших професіоналів у галузі, виокремлення реставрації в окрему сферу, її розвиток до сучасного світового рівня, популяризація професії реставратора, навчання та підготовка кадрів. Задля цього планують відкрити відповідні кафедри по вишах у всій країні, організувати навчання та практики, зокрема й за кордоном, а також впровадити заходи з мотивації молодих спеціалістів.

Читайте також: В Українінедостатньофахівців з реставрації - Карандєєв

З нагоди старту програми відбулася церемонія нагородження відзнаками та грошовими стипендіями студентів Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури та видатних українських архітекторів-реставраторів за наукові роботи й реалізовані проєкти у сфері збереження та відновлення обʼєктів культурної спадщини.

Як повідомлялося, Міністерство культури та інформаційної політики займається формуванням кадрового резерву для роботи на деокупованих територіях.

Фото: МКІП

19.04.2024


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *