В Україні вийшла унікальна повість, яку написали 36 авторів

Про це інформує Еспресо.Захід 

26 квітня у межах літературного фестивалю "Книжкова країна", що від 25 по 28 квітня триває у Національному експоцентрі України (ВДНГ), тернопільське видавництво НК "Богдан" представить незвичну книгу "Чи бачать небеса котів". Бо мова не про збірку новел, об’єднаних однією темою, а про цільний твір, який разом написали 36 авторів з різних міст України і навіть з-за кордону - Польщі, Німеччини та США. 

Присвячена пам'яті загиблих від російської агресії у мирних містах України книжка є втіленням ініціативи двох невгамовних на різні несподівані ідеї письменниць - Еліни Заржицької з Дніпра та Ольги Полевіної з Кропивницького. А поштовхом стало влучання російської ракети у багатоповерховий будинок на житловому масиві Перемога у Дніпрі 14 січня 2023 року. Тоді загинуло 46 людей, зокрема діти, а близько 80 осіб отримали поранення. У цій бійні загинули і син з невісткою колежанки Еліни Заржицької - їхніх тіл так і не знайшли. Оскільки мирні люди гинуть в Україні від влучань  російської зброї щодня, ініціаторки запропонували майбутнім авторам книжки уявити мешканців котроїсь із квартир багатоповерхівки і написати про їхнє життя до моменту, коли росіяни кинуть на їхній будинок бомбу.  А Ольга Полевіна взялася об'єднати усі розповіді в одне епічне полотно. 

"У мене є книжки, які знаменують певний етап, - розповідає мені Еліна Заржицька. - Так трапилося з моєю повістю "Три сходинки Голодомору", після написання якої я вже не змогла більше писати російською. Так сталося і зі збіркою моїх авторських казок та легенд Нижньої Наддніпрянщини "Великий Луг над Дніпром", у яку вклала всю свою любов до України. За натурою я - достатньо закрита людина, не здатна висловлювати сильні почуття у крикові та пафосі. Отож саме така прозова форма - як "Великий Луг над Дніпром" - став свідченням сили моєї любові. Книжка "Чи бачать небеса котів" - хоч і не моя персональна - теж такий етап. Я вже мала досвід спільного написання. Приміром з Ольгою Рєпіною ми створили нетиповий психологічний роман про Майдан "Убити Антиципатора". Але в цьому випадку так строкато життя ми б не показали. А тут всі письменники підійшли по-різному. І що особливо важливо - вийшло у підсумку не тільки різнопланово, а й дуже душевно". 

"Усю ту жахливу воєнну весну 2023 року я отримувала оповідання, які стали фрагментами масштабної мозаїки, - розкрила карти перед зацікавленими Ольга Полевіна. - А потім цю мозаїку я почала складати. Знайшла оповідання, яким варто закінчити. Потім – на кульмінацію. Потім –  на початок. Потім зрозуміла, як усе об’єднати, що дописати між оповідань…Ось тоді й з’явились коти… бо це книжка про зруйнований родинний затишок, а кішка – його символ… Люди сильніші, коли об’єднані. Ми такі різні (а письменники – особливо), але нас може об’єднати спільна ідея, яка створює, а не руйнує. Любов, а не ненависть. Любов до цього світу, який прекрасний. І ненависть до тих, хто прагне цей світ зруйнувати". 

"Я знаю не з розповідей, а була свідком, як ворог обстрілював і знищував наше квітуче місто, знаю, що таке все втратити в одну мить, - каже одна зі співавторок книги, письменниця Світлана Талан. -  Тому моя розповідь про те, що життя завжди перемагає смерть. Навіть тоді, коли тому життю кілька тижнів і воно ще у теплому маминому лоні".

Книга "Чи бачать небеса котів" також про те. Щоб життя перемогло смерть!

25.04.2024


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *