В Моршині відбулась I Міжнародна конференція «Мистецтво в час війни»

В Моршинській громаді 18–20 травня відбулась I Міжнародна конференція «Мистецтво в час війни». Захід організували: Західний центр національної академії мистецтв України спільно з Державною Прикордонною службою України.

Про це повідомляє Район.Моршин.

Відбувалась конференція в приміщенні санаторію «Моршин-Прикордонник» ДПСУ

Початок конференції співпав з Міжнародним днем музеїв та Днем вишиванки, тож для учасників організували екскурсію містом і музеями Моршинської громади. На території музею Ікони Пресвятої Богородиці делегатів зустріли міський голова Руслан Ільницький разом з настоятелем храму о. Йосифом.

 

У музеї представлені ікони Божої Матері, майже кожна зних має свою унікальну історію. Також у дерев’яній дзвіниці храму представлені старовинні церковні атрибути, вишиті рушники, зразки вишитого одягу та інші старовинні ужиткові речі.

 
 

Серед учаників конференції: 22 доктори наук, 17 кандидатів, 6 академіків, 4 - член-кореспонденти НАМУ, 18 професорів і доцентів, а такох представники міжнародних благодійних організації, військові ДПСУ, психологи, психотерапевти, волонтери, викладачі та студенти шести вищих мистецьких навчальних закладів.

 

Розпочали роботу конференції з виконання Державного Гімну України, хвилини мовчання за загиблими Героями України, та благословення настоятелів Моршинських церков.

 

Директор санаторію «Моршин-Прикордонник», полковник Анрій Іващенко розповів про свої очікування від міжнародної конференції

«Сьогодні в нашому санаторію зібрались видатні митці, науковці країни, залучені також провідні психологи Львівщини які дають нам майстер-клас, навчають як проводити психологічну реабілітацію, за допомогою мистецтва, наших воїнів які повернунись зі сходу України, та їх сімей. Бо ми всі розуміємо як отримані травми впливають на наше життя, а таке психотерапевтичне лікування дає позитивний результат. По закінченню конференції ми очікуємо пленеру художників, які працюватимуть в нашому Моршині, а їхні роботи залишаться в нашій галереї, і ними зможуть милуватись не тільки військові, а й усі охочі.», – зазначив Андрій Іващенко.

Також директор санаторію розпавів про плани щодо реконструкції творів мистецтва які є в лікувальному закладі.

«Міжнародні благодійні організації обіцяли нам допомогу в реконструкції санаторію, його мистецьких цінностей. Деякі з них ще потребують досліджень, і ми маємо надію, що учасники конференції, митці, допоможуть нам точно встановити авторство, і розпочати роботи з їх відновлення. Серед найцінніших мистецьких творів у нас є велика мозаїка, на першому поверсі, авторства легендарного Богдана Сойки, вироби з бронзи, гутне скло, є унікальні дві статуї. Нагадаю, що наш санаторій збудований в 1979 році, і вже претендує на пам'ятку архітектури, тому мусимо зберегти і відновити ці твори.», – наголосив очільник санаторію.

 
 
 
 
 

Як зазначив віце-президент Національної академії мистецтв України Юрій Вакуленко, одна з тем конференції - реабілітація мистецтвом, в сучасних реаліях є дуже важливою і необхідною.

«Національна академія мистецтв бачить дуже великі перспективи в співпраці з Державною прикордонною службою України, і ця наша співпраця на роки. І не випадково локацією нашої конференції є цей санаторій, адже тут ми бачимо унікальні витвори мистецтва, які прагнемо зберегти і відновити, а можливо і доповнити новими мистецькими творами.», – підкреслив віце-президент НАМУ.

 
 
 
 
 
 

Програма конференції передбачала пленарні засідання за напрямками візуальне, музичне та театральне мистецтво. Також відбувалися різноманітні тренінги, навчання та інструктажі з проведення арт-терапії. 

Теми конференції: 

  • актуальні питання вищої мистецької освіти;
  • арт-терапія: практичні аспекти реабілітації учасників війни;
  • збереження та відновлення культурної спадщини;
  • інструменти підтримки українського мистецтва в умовах війни.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

21.05.2023


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *