У В’єтнамі відкрили виставку фотографій Софії Яблонської

У Музеї вʼєтнамської жінки в Ханої відкрили виставку «Софія Яблонська: Подорож крізь століття», присвячену 32-й річниці встановлення дипломатичних відносин між Україною та В'єтнамом.

Про це Укрінформу повідомили в посольстві України у В'єтнамі.

На виставці представлено 55 фотографій, що відображають моменти життя, пейзажі та людей В'єтнаму з 1930-х до 1940-х років. Ці світлини були зроблені та передані через об'єктив Софії Яблонської, української письменниці, фотографа та кінооператора, яка займається мандрівками.

Окрім чорно-білих фотографій, виставка заглиблюється в емоційну глибину зв'язку авторки Софії Яблонської з в'єтнамським ландшафтом та його людьми. А уривки з її щоденника «Далекі горизонти» дають уявлення про її досвід і показують В'єтнам як чарівне і захопливе місце для дослідження.

«Софія обʼїхала світ, обʼїхала Південно-Східну Азію. В’єтнам….. Він був зупинкою під час її кругосвітньої подорожі, до нього вона повернулася, з сімʼєю, вже після. Софія мусила мати ніжний сентимент до Вʼєтнаму, інакше б не було цих хвилюючих рядків у її «Далеких обріях». Про людей, чиї «обличчя – таємні квіти тропіків», про хатки у «білому квітті кави», про «меланхолійний Ганой», про Меконґ – «це вільна ріка…На ній ніколи не буде мостів», та чарівне імператорське Гюе», – написала у Фейсбуці дружина посла України у В’єтнамі Ірина Гаман.

На відкриття виставки були запрошені колеги з дипломатичного корпусу, вʼєтнамські друзі з мистецьких кіл та інтелігенції.

Пані Гаман зауважила, що Музей вʼєтнамської жінки Bảo tàng Phụ nữ Việt Nam - Vietnamese Women's Museum невипадковий вибір для цього заходу. Він – данина шани для жінки. Це надійний партнер посольства в особі його директорки пані Nguyễn Thị Tuyết та команди Музею.

Сердечна подяка висловлена за надання безцінних матеріалів онучці Софії Яблонської Natalie Jablonska Oudin, чий тато народився саме у Вʼєтнамі. Підтримку у підготовці виставки надала дослідниця творчості, упорядниця спадку Софії Вероніка Хоменюк.

Виставка «Софія Яблонська: Подорож через століття» триватиме у Музеї вʼєтнамської жінки до 30 квітня.

Нагадаємо, у Національному музеї жінки в Ханої (Vietnamese Women's Museum) відбувся захід «Кольори спадщини», метою якого було показати спільності багатовікових культур України та Вʼєтнаму в сучасному вбранні обох народів.

Фото: Iryna Gaman / Фейсбук

19.04.2024


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *