У Швеції пройде європейський фестиваль, присвячений памʼяті загиблих на фронті українських митців

Європейський фестиваль "Українська весна 2024”, який проходитиме у Стокгольмі з 24 квітня по 7 травня, присвятить кожен свій день памʼяті одного із загиблих на фронті українських митців.

Як передає Укрінформ з посиланням на сайт фестивалю, цьогоріч він обʼєднає 12 культурних подій. 

“Концепція фестивалю полягає в тому, щоб представити Україну як невід'ємну частину спільної європейської культурної спадщини. Цей звʼязок підкреслює слоган фестивалю – “Віддзеркалення в очах один одного – Україна в Європі та Європа в Україні””, - зазначають організатори.

На їхнє переконання, кінцевою метою всіх культурних заходів, присвячених Україні за кордоном, має бути фокусування уваги суспільства на боротьбі і перемозі України у війні, яку розвʼязала Росія, а також нагадування про необхідність посилення допомоги для захисту від агресора. Тому цього року кожен з 12 днів фестивалю буде присвячений одному з українських митців, що пішли захищати свою країну і загинули на фронті.

Читайте також: На поетичному фестивалі у Британії презентують книжку, присвячену пам’яті Вікторії Амеліної

“На жаль, ми на кожен день мали не одного митця, який зі зброєю в руках захищав Україну і загинув. Нам довелося обирати. Це болюче нагадування всьому світу, що Росія забирає в України найкращих. Хтось з них встиг до війни зробити видатну карʼєру, а хтось був лише на початку свого шляху, що обірвала російська агресія”, – зазначила концертуюча піаністка, засновниця і директорка Українського інституту у Швеції Наталія Пасічник.

Фото: europeanspring.eu
Фото: europeanspring.eu

Відкриття фестивалю відбудеться 24 квітня в Королівському концертному холі – головній концертній сцені Швеції. Цей день буде присвячено оперному співаку Василю Сліпаку, який загинув на війні з Росією у 2016 році.

29 квітня присвячене памʼяті соліста балету Національної опери України Олександра Шаповала.

У день показу швейцарсько-українського фільму “Ольга” 2 травня будуть згадувати актора кіно Павла Лі, який загинув у 2022-му, захищаючи Ірпінь. Серед митців-захисників також поет Гліб Бабич, художник Сергій Пущенко, скрипаль Роман Барвінок та інші діячі.

Кульмінацією фінального концерту стане світова прем’єра спеціально замовленого твору, натхненного віршем Тараса Шевченка “Зоре моя вечірняя” і написаного однією з провідних українських композиторок Богданою Фроляк. Цей день буде присвячений памʼяті Костянтина Старовицького, що працював диригентом в Державному академічному естрадно-симфонічному оркестрі та Київській опері, воював з перших днів повномасштабного вторгнення Росії та загинув на Краматорському напрямку.

Фестиваль проходитиме на 10 різних майданчиках – концертних сценах, музеях, резиденціях культурних представництв європейських країн у Стокгольмі, у кінотеатрі та церкві.

Читайте також: Документальнийфільмпроевакуаціюдітей-сиріт з України до Туреччиниотримавкіноприз у Швеції

Фінал “Європейського фестивалю "Українська весна” відбудеться 7 травня. На сцені Королівського концертного холу виступить всесвітньо відомий латвійський скрипаль і диригент Ґідон Кремер разом зі своїм оркестром “Кремерата Балтика”.

З повною програмою фестивалю можна ознайомитись на сайті фестивалю.

Організаторами фестивалю “Європейський фестиваль "Українська весна 2024”, який цьогоріч проходитиме вже вдруге, є Об'єднання інститутів культури країн Європейського Союзу (EUNIC), Європейська комісія, Український інститут у Швеції та Konserthuset Stockholm. 

23.04.2024


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *