У Києві презентували виставку, присвячену зруйнованому росіянами Бахмуту

У Національному заповіднику «Софія Київська» відбулася презентація виставки «Скорботний шлях Бахмута».

Про це повідомило Міністерство культури та інформаційної політики, передає Укрінформ. 

Мета заходу – зберегти пам’ять про трагічні події, які відбулися в Бахмуті Донецької області після початку російсько-української війни, та привернути увагу світової спільноти до проблем міста. 

На виставці представлена унікальна колекція барельєфів «Різьбленка» майстра традиційних народних ремесел із Бахмута Дмитра Денисенка.

Як зауважили у МКІП, частина експонатів була знищена під час боїв, але їхній шлях до столиці став символом шляху самого міста. Також твори відображають біблійні мотиви Страстей Господніх – скорботний шлях Ісуса Христа на Голгофу.

Участь у презентації виставки взяв, зокрема, виконувач обов'язків міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв.

«Ми стикаємось з тим, що хворе російське суспільство сьогодні живе ненавистю. Ми мусимо відстоювати свої цінності, витрачати на це час, але найголовніше – життя наших людей. Насправді, дивлячись на роботи, які представлені тут, ми дійсно надихаємо себе продовжувати боротьбу», – зазначив очільник МКІП.

Також до присутніх звернувся предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній. «Ми бачимо, що ворог прийшов для того, щоб нас знищити і стерти з лиця землі нас, як окрему українську націю, тому що йому потрібна наша історія і культура. Бо без нас вони ніколи не зможуть відновити так звану російську імперію», – констатував він.

Митрополит нагадав про безпосередню участь російської церкви у всьому, що роблять загарбники. «Ми знаємо, що одним із співтворців та ідеологів руського міра є її очільник Кирило. І ми бачимо, що ця ідеологія є вбивчою, що вона несе смерть та страждання», – додав владика.

Він висловив переконання, що, попри все, «ми пройдемо ці випробування, ми здолаємо це зло, що увірвалося у наш спільний мирний дім».

Читайте також: У замку в Кам'янці-Подільському відкрили виставку «Азов - Янголи Маріуполя»

Гості події мали можливість почути також виступ духового оркесту Бахмутського фахового коледжу культури і мистецтв імені Івана Карабиця.

Як повідомляв Укрінформ, під час другого Українського будівельного конгресу презентують план «Сталева мрія Бахмут», який містить концепції швидкої, екологічної й економічної відбудови міста.

Фото: МКІП

07.05.2024


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *