Трембіта і мосяжництво можуть поповнити перелік нематеріальної культурної спадщини України

Про це пише Укрінформ, передає "Еспресо.Захід".

Трембіту планують подати у трьох напрямках

"Зараз ми подали елемент "Мосяжні традиції Гуцульщини", який перебуває на розгляді експертної ради, а це - обробка металу і виготовлення згардів. Плануємо також подати до кінця червня елемент "Традиційні вироби зі шкіри". Для цього працюємо спільно з Косівським інститутом декоративного та прикладного мистецтва… Ще працюємо над елементом "Трембіта", який хочемо подати у трьох напрямках – звучання цього інструменту, обрядовість і виготовлення. Нині ми дискутуємо над точною назвою цього елемента", – розповів директор Регіонального центру народного мистецтва "Гуцульська гражда" Василь Лосюк.

Скільки людей займаються мосяжництвом на Гуцульщині

За його словами, на Гуцульщині мосяжництвом наразі займаються лише 12 майстрів. Щодо умільців, які виготовляють трембіти, то їх – близько сотні. 

"Тих людей, які вміють трембітати, є кілька сотень… Нині на Гуцульщині досі трембітають на похованнях, раніше так сповіщали про народження дитини. Для Гуцульщини трембіта є потужним символом. На Бойківщині вона теж є, але дещо інша", – зазначив Лосюк.

Він також додав, що процес дослідження елементу "Трембіта" буде довготривалим, а тому в Національний перелік культурної спадщини цей елемент зможе потрапити не раніше, ніж за рік.

Культурна спадщина України

Раніше Рівненщина ініціювала включення поліської дудки-викрутки до списку культурної спадщини ЮНЕСКО.

Також вівчарське свято "Міра" внесли до нацпереліку нематеріальної культурної спадщини України. До списку потрапили і голубці з млинцями з Рівненщини, а також буковинські голубці.

Крім того, Дрогобицька сіль може потрапити до переліку нематеріальної культурної спадщини України.

15.05.2024


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *