Судова тяганина тривала два роки: Вишнівецький палац на Тернопільщині повернули державі

Про це повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики України, передає "Еспресо.Захід". 

Господарський суд Тернопільської області задовольнив позовні вимоги Національного заповідника "Замки Тернопілля" до Вишнівецького державного виробничо-торговельного підприємства "Шкіргалантерея", – йдеться у повідомленні. 

Відтак, за рішенням суду, заповіднику мають повернути будівлю шкіргалантерейної фабрики. Адже вона є частиною пам’ятки національного значення Вишнівецького палацово-паркового комплексу та належить виключно державі. Наразі майно закріплене на правах оперативного управління за Національним заповідником "Замки Тернопілля", що належить до сфери управління МКІП.

Судова тяганина тривала два роки

Підприємство "Шкіргалантерея" свідомо використовувало недіючі документи. Вони протиправно зареєстрували за собою право власності на частину приміщень Вишнівецького палацо-паркового комплексу для подальшого їх відчуження, оскільки перебуває на стадії ліквідації.

"Судова тяганина за цією справою тривала два роки. Завдяки копіткій роботі, зокрема зі збирання доказів та доведення у судовому процесі належності спірного майна до комплексу пам’ятки національного значення, представникам Національного заповідника та МКІП вдалося відновити порушене право держави та захистити українську спадщину", – додають у дописі. 

Детальніше про Вишнівецький палац

Вишнівецький палац – архітектурна пам’ятка 18 століття загальнодержавного значення у смт Вишнівець Збаразького району Тернопільської області. 

В архітектурі палацу поєднані риси пізнього бароко й класицизму. Після перебудови він набрав обрисів класичного стилю; його видовжений у плані двоярусний корпус із флангами, вищими на один ярус бічними еркерами становив симетричну П-подібну композицію. Центральна частина фасаду з парадним входом оздоблена ризалітом, увінчаним трикутним щитом з пишним ліпленням. На задньому фасаді поміж ризалітами розміщується аркові галереї.

Раніше на Тернопільщині повернули державі землю природно-заповідного фонду вартістю 15 млрд грн. Господарський суд Тернопільської області задоволив позов Бережанської окружної прокуратури в інтересах держави до комунального підприємства Залозецької селищної ради про розірвання договорів оренди земель водного фонду та водного об’єкта, повернення земельної ділянки площею майже 228 га, з них 183 га – ділянка Залозецького ставу.

28.05.2024


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *