"Сто відсотків була дискримінація": представниця омбудсмена про конфлікт між родиною переселенців і бібліотекою

Про це пише Суспільне, передає "Еспресо.Захід".

"Я прочитала саму публікацію, потім зателефонувала нашому структурному підрозділу, який розташований в Тернопільській області. За їхньої інформацією, вони вже встигли відвідати бібліотеку. Тобто, ця інформація з’явилася зранку, а до обіду вони сходили в бібліотеку, провели моніторинговий візит та перевірили документи, які є в бібліотеці: їхній статут, положення про послуги. Також взяли пояснювальну записку від керівника бібліотеки щодо ситуації, яка відбулася. Звісно в посадовців бібліотеки була інша позиція, але фактично вона підтверджувала конфлікт, який відбувся в бібліотеці", - сказала Алтуніна, яка дізналася про інцидент з соцмереж.

"Сто відсотків була дискримінація"

На запитання, чи була дискримінація, представниця уповноваженого з прав громадян, постраждалих внаслідок збройної агресії проти України відповіла, що так.

"Сто відсотків була дискримінація бо, відповідно до закону "Про захист прав внутрішньо переміщених осіб", то внутрішньо переміщенні особи користуються тими самими правами, які мають місцеві. Тому з них не мали права стягувати додаткові кошти аргументуючи це тим, що вони немісцеві. Вони не заплатили, можливо, але в мене є інформація, що вони оплатили ці гроші. Навіть, якщо вони не сплатили, то тільки через юридичну обізнаність батьків. Будь-яка інша людина не стала б вступати в конфлікт і пішла б на умови, які висунула бібліотека. Це людська сторона справи, я вважаю, що тут точно порушено права людей і дитини в тому числі", - зазначила вона.

Ольга Алтуніна також наголосила, що є й юридична сторона в цій історії, яка стосується незаконних дій керівника обласної бібліотеки.

"Що саме? В законні "Про бібліотеку та бібліотечну справу" написано, що саме статут цього закладу має передбачати норми про можливість того, що бібліотека буде брати заставу за видачу книжок, але статуту не було в наявності навіть на сайті. Він був в паперовому вигляді в бібліотеці. Ми змусили працівників викласти його в загальний доступ, на сайт бібліотеки. Сьогодні він там є та його можуть всі вивчити. Також працівники пред’явили інструкцію про порядок застосування оплати за книжки, але вона була не підписана, без дати і, фактично, дублювала вимоги постанови, яка багато років тому вже втратила чинність. З цього можемо зробити висновок, що дії керівника бібліотеки були незаконними, працівники виконували незаконні вимоги свого керівника", - пояснила вона.

Крім того, на запитання, чи надходили скарги про дискримінацію переселенців на Тернопільщині, Ольга Алтуніна сказала: "По Тернополю - це перший випадок. Раніше таких випадків не було, були по Івано-Франківщині, Житомиру. Такі факти рідко, але бувають. Від Тернополя перший такий випадок і дуже шкода, якщо чесно. Соромно за посадовців, що вони вчиняють такі дії до людей, які постраждали від війни і мабуть ці люди забули, що йде війна і потрібно допомагати, бути гостинними".

Що відомо про скандал у Тернополі

Раніше українська журналістка Катерина Посохова, яка з сином переїхала з Харкова до Тернополя, написала у соцмережах, що у Тернопільській обласній бібліотеці для дітей відмовилися видавати книжки її 7-річному сину без внесення застави, пояснивши це недовірою до переселенців.

У Тернопільській обласній бібліотеці для дітей цю інформацію заперечили, натомість пояснили, що беруть заставу лише за цінні книжки. 

Водночас директор всеукраїнської мережі книгарень "КнигоЛенд" Ігор Зарудько повідомив, що хлопчику надішлють добірку дитячих книжок.

"У квітні-червні 2022 року ми спільно з видавництвом "Ранок" дуже активно надавали книжки людям в бомбосховища в Харкові, Києві, Дніпрі, Одесі. Ми передавали книги для переселенців в Кременчуці, Ужгороді, Чернівцях, Рівному, Житомирі і інших містах. Ми продовжуємо підтримувати переселенців, тому що ми з Харкова, ми знаємо, як це жити не вдома", - написав він.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець своєю чергою відправив листа керівництву Тернопільської ОВА, у якому закликав перевірити обставини конфлікту між родиною переселенців та обласною дитячою бібліотекою

24.04.2024


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *