Співробітникам Херсонського музею вдалося ідентифікувати ще дві вкрадені росіянами картини

 У листопаді 2022 року російські війська пограбували Херсонський художній музей імені Олександра Шовкуненка — з колекції, яка налічувала майже 14 тисяч одиниць, незаконно вилучили понад 11 тисяч творів мистецтва. Окремі картини співробітникам вдалося ідентифікувати за світлинами у мережі.
херсонський музей
Деякі картини з колекції вдалось ідентифікувати. Скріншот зі сторінки у Facebook

"Продовжуємо працювати з однією зі світлин, зроблених 1 квітня 2023 року в сімферопольському Центральному музеї Тавриди під час підписання злочинного "договору" про зберігання там викрадених творів мистецтва", — зазначають у музеї.

Вдалось спізнати два полотна:

  • Карліс Добрайс "Реставратори"

"Реставратори" — одна з 4 робіт, які художник у 2017 передав в дар музею.

"Полотно цікаве ще й тим, що серед персонажів можна побачити і самого майстра", – пишуть у музеї.

херсонський музей картина
Картина "Реставратори" Карліса Добрайса. Фото: Херсонський Художній Музей/Facebook
  • Леонід Лабенок "В Горках"

Картина була написана до 100-річчя радянського політичного діяча Володимира Леніна, яке масштабно святкували у 1970 році. "За часів незалежної України виставкових перспектив не мала. Але ж це зовсім не означає, що росіяни мають право її красти", – додали працівники.

херсонський музей
Картина "В Горках" Леоніда Лабенюка. Фото: Херсонський Художній Музей/Facebook

"Раніше ми визначили, що на цю світлину потрапила і серія "Стихії в сучасному світі" талановитої херсонської художниці Катерини Михальченко (Шаярової). Сподіваємося, що це не останні знахідки на цій фотографії", – зазначають у музеї.

Що сталося з Херсонським музеєм

Херсонський художній російські окупанти розмародерили на початку листопада 2022 року. Після відходу російських військ з міста будівля двічі потрапляла під обстріл і зазнавала ушкоджень.

Раніше працівники Херсонського Художнього музею вдалось ідентифікували п'ять картин з колекції.

Також наукові співробітники музею ідентифікували ще одну картину з колекції. Це полотно невідомого художника "Морський пейзаж" (Біля берегів Греції) 1907 року.

Ще на світлинах у мережі вдалось віднайти роботу Миколи Глущенка "Натюрморт з камбалою", картину Віктора Зарецького "Українка Ганна Струк" та "Портрет Миколи Гепарда" Фелікса Кідера.

02.06.2023


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *