Семінар з писанкарства розпочав український культурний проект в Бразилії

Семінар з писанкарства став одним із перших заходів у рамках культурно-просвітницького проекту «Цінуймо українську культуру півдня Парани», який триватиме упродовж лютого-серпня 2019 року.

Про це повідомляє Посольство України в Бразилії у Facebook.

«Місто Паулу-Фронтін 23 і 24 лютого прийняло перший етап проекту «Слава Україні! Цінуймо українську культуру півдня Парани» - акції, яка вшановує багату українську культуру в регіоні. Серед заходів проекту - семінар з писанкарства, на якому виступив Майстер Вільсон Хосе Котвіскі (Vilson José Kotviski)», - йдеться у повідомленні.

 

Зазначається, що семінар-практикум відбувся в одному з приміщень церкви Сан-Жуан Батіста в Паулу-Фронтіні. У ньому взяли участь 22 учасники віком від 8 до 79 років.

«Упродовж 4 годин відвідуачі семінару знайомилися з мистецтвом розпису яєць та мали змогу навчитися користуватися писачком – інструментом для писання на яйцях розплавленим воском, що є основоположним принципом мистецтва писанки. Учасники семінару вчилися наносити кольори і відмежовувати їх», - йдеться у повідомленні. До кінця розпису першої писанки кожен учасник вже більш-менш зрозумів техніку писанкарства.

 

Наступний етап проекту «Цінуймо українську культуру півдня Парани» проходитиме в Антоніо Олінто (30 та 31 березня).

 

Як повідомлялося, проект фольклорного гурту «Калина» під назвою «Цінуймо українську культуру півдня Парани» триватиме упродовж лютого-серпня 2019 року і об´єднає заходи в 10 різних муніципалітетах бразильського штату Парана.

Проект було схвалено Програмою збагачення та заохочення культури (PROFICE) Уряду штату Паранá. Він проходитиме за підтримки Державної Енергетичної компанії COPEL, муніципальних влад і українських громад штату. Інінціатива має на меті розповсюдження знань та поцінування української  культури через українські звичаї, народні мистецтва, які розкриватимуть національну ідентичність української громади Бразилії. 

Передбачається, що культурно-мистецькі заходи проходитимуть у кожному окремому місті штата Паранá і триватимуть протягом двох діб.У перший день відбуватимуться майстер-класи з виготовлення писанок, вивчення мистецтва вишивки та української кухні. Другий день буде присвячений фольклорним та музичним виступам, виставкам народно-прикладного мистецтва та типових національних страв, урокам українського танцю та лекціям про національну культуру.

Усі заходи будуть безкоштовними та відкритими для загалу. Вони відбуватимуться в приміщеннях українських громад, муніципальних та спортивних залах наступних міст: Паулу-Фронтім (23 та 24 лютого), Антоніо Олінто (30 та 31 березня), Паула Фрейтас (13 та 14 квітня), Круз Машадо (1 травня), Женерал Карнейро (1 та 2 червня), Ріо Азул (8 та 9 червня), Іраті (29 та 30 червня), Сао Матеус до Сул (20 та 21 липня), Маллет (3 та 4 серпня)  і Уняо да Віторія (17 та 24 серпня). 

Нагадаємо, українська громада штату Парана є найбільшою в Латинській Америці, маючи близько 500 тисяч бразильців українського походження. Міста Прудентополіс, і Маллет, Куритіба та Сао Жозе дос Піняіс мають найбільшу кількість вихідців з України.

03.03.2019


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *