Польща хоче купити знамениту картину да Вінчі

Міністерство культури і національної спадщини Польщі виступило з ініціативою викупити у приватного власника знамениту картину «Дама з горностаєм» Леонардо да Вінчі. Це єдина робота великого майстра, яка знаходиться в Польщі.

Проект Мінкульту підтримав Сейм (нижня палата парламенту), який погодився виділити кошти з бюджету, які необхідні будуть для придбання знаменитої колекції польських князів Чарторийських, куди входить шедевр. Для цієї покупки формується фонд в розмірі 300 млн злотих ($ 80 млн). Офіційно вартість цілої колекції Чарторийських не називається. Ведуться переговори.

«Мова йде про найціннішу колекцію творів мистецтва, яка протягом 200 років збиралася у Польщі. Вона не є власністю польської держави, але представляє національну і державну цінність», — пояснив заступник міністра культури Ярослав Селін.

За його словами, колекція включає 180 тисяч об’єктів, 593 з яких відносяться до категорії дуже цінних. «Ми говоримо про безцінну збірку в прямому сенсі цього слова», — вказав заступник міністра, нагадавши, що до колекції входить «Дама з горностаєм», яка застрахована на 1,4 млрд злотих ($ 350 млн).

«Дама з горностаєм», написана Леонардо да Вінчі в 1489-1490 рр. на замовлення герцога Міланського картина являє собою портрет юної красуні Чечилії Галлерани. У 1800 році шедевр був куплений польським князем Адамом Єжи Чарторийським і вивезений до Кракова, де зберігається в місцевому музеї. Періодично «Дама з горностаєм» виставляється в різних куточках світу.

17.12.2016


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *