NFT-мистецтво під час війни в Україні: 4 найцікавіші проєкти

За рік повномашстабного вторгенння художники, куратори та культурні менеджери не раз створювали проєкти на підтримку України, які стосувалися зокрема й NFT-мистецтва.

NFT (Non-Fungible Token) — невзаємозамінний токен, цифровий актив, що можна використовувати для представлення права власності на товари, які є унікальними, як, наприклад, неоціненні предмети, музика, графіка, відео та інші цифрові витвори мистецтва. Використання NFT дозволяє авторам цифрових активів зберігати контроль над своїм витвором та отримувати прибуток від його продажу. Лише одна особа може бути власником NFT в будь-який момент. Спеціальна база даних (блокчейн Ethereum) зберігає впорядкований ланцюжок записів назавжди, зі свого боку гарантує, що ніхто не зможе змінити запис про право власності чи створити новий NFT, скопіювавши його. Виникає питання, чи може NFT стати чимось на кшталт незнищенного архіву історичних подій, цифровим дзеркалом війни та збирати мільйони на відбудову України?

Спеціально для Суспільне Культура журналістка Анастасія Домбровська дослідила явище NFT в Україні та розповідає про те, як під час повномасштабного вторгнення художники та активісти популяризують українську культуру в інтернеті.

Як змінилося NFT-мистецтво під час війни

Невзаємозамінні токени – це сучасний цифровий інструмент створення та збереження витворів мистецтва. Загалом застосування NFT досить широке. Але з початком повномасштабного вторгнення Росії на територію України NFT-сфера трансформувалась та розширилась.

Мультидисциплінарна українська художниця Жаннет Подобед розповідає:

З початком війни в Україні з’явилося багато благодійних проєктів, і NFT-сфера не є винятком. Але щодо усього світу, то у NFT завжди цінувалися роботи, які наповнені сенсами та ідеями. Можна також сказати, що мистецтво українських митців змінилося, багато хто рефлексує на тему війни, багато хто переосмислив своє мистецтво, змінивши техніку та ідейну частину своїх робіт. Взагалі світ NFT та мистецтва не стоїть на місці, він постійно рухається, з’являються нові ідеї, теми, проєкти.

Досвід нищення культурних обʼєктів війнами важко недооцінювати. Так, Міністерство культури та інформаційної політики України зауважує, що за роки Другої світової війни в Україні зникло близько 130 тисяч творів мистецтва. На противагу цьому вважається, що NFT-мистецтво фізично неможливо знищити або скопіювати чи переробити завдяки незамінності та зберіганню в блокчейн. А отже, дивлячись через призму війни, це надає можливість не тільки фіксувати історичні події, а й закарбовувати їх, роблячи ланкою блокчейну. Таким чином NFT-мистецтво можна практично увіковічнити, наприклад, у цифровому малюнку.

Для NFT характерна відсутність географічних обмежень, що робить цифрове мистецтво легкими в доступі та поширенні. І цією перевагою скористалися українські митці, дизайнери та художники в боротьбі з російською пропагандою, зокрема використовуючи NFT-мистецтво як рупор до міжнародної спільноти.

NFT-мистецтво під час війни в Україні: 4 найцікавіші проєкти
Meta History. Скріншот

"Meta History: Museum of War"

За виконання цих і не тільки місій взявся найбільший в Україні та найвідоміший на міжнародному просторі український благодійний NFT-проєкт — "Meta History: Museum of War". За підтримки Міністерства цифрової трансформації України, Міністерства культури та інформаційної політики, Міністерства освіти і науки, а також UNITED24 музей збирає NFT-арти, що зображують історії війни з першого її дня, та представляє їх у колекціях "Warline", "Meta Rooster", "The Hall", "Avatars for Ukraine" та інших, які перебувають на стадії ідеї. Кожен зацікавлений має змогу купити NFT-доробок і тим самим зробити внесок у відбудову України. Адже гроші від продажу надходять на криптовалютний гаманець Мінкульту та Мінцифри України, а звідти прямують на відновлення цінних культурних памʼяток (бібліотеки, музеї, зразки архітектури, історичні споруди), які постраждали через російську агресію. Зараз "Meta History: Museum of War" співпрацює з UNITED24.

"Віримо, що "Warline", колекція "Meta History: Museum of War", змінить сприйняття війни іншими націями й посилить підтримку України в усьому світі. Тому так важливо показати нашу правду, нашу боротьбу і нашу надію всюди. Там, де люди бачать війну, як міраж. І дехто навіть готовий приймати її, якщо це стається не з ними. Але ми не готові ― ми будемо боротися до перемоги. І кожен може стати її частиною через мистецтво, що зараз допомагає нашій нації, як ніколи, завдяки NFT-технології", ― коментує для Суспільне Культура V K, засновник "Meta History: Museum of War".

Завдяки особливості технології продажу NFT, що усуває непотрібні посередницькі ланцюжки між автором і покупцем контенту, обіг коштів є прозорим. Загалом "Meta History: Museum of War" вдалося зібрати понад $1,5 млн.

Таким чином команда "Meta History: Museum of War" працює задля мистецтва в трьох часових площинах: відновлює наше минуле, яке нікому не зруйнувати, документує теперішнє та робить внесок на майбутнє. Пише "підручник з історії" новому поколінню.

Жаннет Подобед, попередньо згадувана художниця, також долучилася до проєкту "Meta History: Museum of War" в ролі артдиректорки дропу №7:

Мені захотілося підтримати свою країну своїм артом, мене резонує ідейна частина проєкту. До того ж цікавий досвід – роль артдиректорки в "Meta History", раніше мені не доводилося керувати митцями. Я взагалі небагато створила робіт на тему війни, здебільшого це мої рефлексії стосовно того, що зі мною траплялося і що я пережила чи переживаю. Також є роботи для благодійних проєктів, таких як "Meta History" — тут були проілюстровані задані висловлювання (твіти) окремих людей .
NFT-мистецтво під час війни в Україні: 4 найцікавіші проєкти
Роботи з колекції "Warline". Скріншот

Ukraine DAO та UACat Division

Ukraine DAO — онлайн-колектив, що використовує можливості технологій та Web3-спільноти для підтримки України в період повномасштабного вторгнення. У березні минулого року на свій аукціон вони виставили український прапор у вигляді NFT,  пожертви від продажу якого сягають $7 млн в криптовалюті.

Також NFT-колекція UACat Division — спільна ініціатива криптомедіа Incrypted, UNITED24 та криптовалютної біржі WhiteBIT. Її мета — продати 10 000 бойових NFT-котиків з різних родів військ. Кожен кіт унікальний та згенерований з більш ніж 100 різних варіантів емоцій, одягу, зброї. Після продажу всієї колекції кошти прозоро будуть перераховані в UNITED24, за отримані гроші будуть придбані чотири бойові одиниці морських дронів для флоту ЗСУ. На момент написання матеріалу було зібрано майже $3 тисячі з десяти.

NFT-мистецтво під час війни в Україні: 4 найцікавіші проєкти
uacatsdivision. Скріншот

Графіті та NFT

За створення NFT та фандрейзинг за для української перемоги взялись і стрітарт-художниці сестри Мішель і Ніколь Фельдман, авторки проєкту "Sestry Feldman". У Києві, зокрема, художниці відомі тим, що створили серію графіті, а також розмалювали одну з будівель клубу Closer. З початком розгортання агресії з боку Росії артистки використали NFT-мистецтво як засіб збору коштів для армії, метод підняття обізнаності про українську історію та культуру в дуже унікальний спосіб – створили "Українські Таро".

Кожна карта колоди – певна репрезентація України: зустрічається українська символіка, історичні постаті, діячі культури та наші відомі сучасники. Загалом це 78 унікальних шаблонних зображень, які можна купити у вигляді NFT або справжніх фізичних стилізованих карт. Для медіа Sostav.ua авторки розповідають, що ідея намалювати колоду виникла від бажання глобально усвідомити ситуацію, проаналізувати Україну як явище.

NFT-мистецтво під час війни в Україні: 4 найцікавіші проєкти
Роботи Сестер Фельдман.

NAMU та NFT

Тему NFT підхопив і Національний художній музей України (NAMU – National Art Museum of Ukraine) ще на початку лютого. За колаборації з платформою STAMPSDAQ вони запустили продаж ліцензованих NFT-токенів за мотивами творів видатних артистів України, зокрема Олександри Екстер, Всеволода Максимовича, Олександра Мурашка, Миколи Пимоненка та Петра Рибки.

"Думаю, що чи не найбільшу роль в цьому проєкті відіграє "додана вартість" цифрового мистецтва в форматі NFT – анімовані ефекти, які допомагають розкрити контекст написання твору, але водночас викликають бажання прийти до музею і побачити оригінал на власні очі", – розповіла Юлія Литвинець, генеральна директорка NAMU, в соціальних мережах Національного художнього музею України.

Андрій Шаповалов, CEO стартапу STAMPSDAQ, також додає, що ця ініціатива є тільки першим кроком в реалізації масштабного проєкту трансформації художньої спадщини України в цифровий формат NFT. Протягом кількох наступних років сотні музейних творів України стануть доступні в NFT-форматі й запропоновані колекціонерам з усього світу на торговому майданчику STAMPSDAQ.

Цікавим є те, що певні картини мають унікальний ступінь рідкісності, адже містять в собі анімації або звукові ефекти.  Так, наприклад, токен з картиною "Козак Мамай" Петра Рибки має аудіосупровід – варіація на українську пісню "У полі (Гречкосій)" за віршами Якова Щоголева у виконанні музичного колективу "Хорея Козацька", зокрема її лідера – народного артиста України Тараса Компаніченка.

NFT-мистецтво під час війни в Україні: 4 найцікавіші проєкти
Козак-Мамай. Робота Петра Рибки. Скріншот

 

25.03.2023


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *