Найкрасивіші бібліотеки України, які варто побачити

Наукова бібліотека Львівського університету імені Франка

Львів, вулиця Драгоманова, 5

Однією з найдавніших і найбільших бібліотек України є Наукова бібліотека Львівського національного університету імені Івана Франка. Її заснували у 1608 році як книгозбірню львівського Єзуїтського колегіуму.

Наразі фонд бібліотеки налічує понад три мільйони книг. Серед них є цінні стародруки і рукописи, найстаріший з яких датований ХІІІ століттям.

Нацкова бібліотека лну
Наукова бібліотека у Львові

Окрім цього, у бібліотеці зберігаються унікальні видання з особистої бібліотеки французького кардинала Мазаріні, гетьмана Івана Мазепи та французького короля Людовіка XV.

Проводити час у науковій бібліотеці – суцільне задоволення. Адже розкішні орнаменти на стінах вражають своєю красою. Над інтер'єром будівлі працювали Тадеуш Рибковський та молодий український художник Юліан Буцманюк.

наукова бібліотека лну
Розкішний читацький зал Наукової бібліотеки

наукова бібліотека лну
Бібліотека оздоблена красивим орнаментами

Бібліотека Центру Митрополита Шептицького

Львів, вулиці Стрийська, 29

Це місце, яке розвінчує всі міфи про те, що ходити в бібліотеки не модно. А навпаки – воно пробуджує бажання вчитись, розвиватись та пізнавати нове.

центр шептицького
Центр Шептицького у Львові

Центр Митрополита Андрея Шептицького – це не лише сучасна бібліотека, це ще й навчальний простір. Тут ви можете потрапити на цікаву лекцію українських та іноземних фахівців, взяти участь у дискусії та послухати виступи сучасних музичних колективів.

Стильний дизайн, привітний персонал, велика кількість книг та красиві пейзажі за вікном створюють неймовірну робочу атмосферу.

центр шептицького львів
У центрі є безліч залів для навчання та роботи

центр шептицього львів
Фонд бібліотеки налічує понад 160 тисяч книг

Одеська національна наукова бібліотека

Одеса, вулиця Пастера, 13

Книгозбірня вважається першою публічною бібліотекою на території України. З'явилась вона у 1829 році за наказом Миколи I.

бібліотека Горького Одеса
Одеська національна наукова бібліотека імені Горького

До наповнення бібліотеки долучилось багато відомих та заможних людей. До прикладу, граф Воронцов подарував книгозбірні 600 томів французьких класиків у розкiшному виданнi Фiрмена Дiдо. Нині фонд найстарішої публічної бібліотеки налічує п'ять мільйонів документів з усіх галузей знань майже 130 мовами світу.

Окрім великої кількості цікавих книг, бібліотека зачаровує ще й своїм розкішним виглядом. Адже її вважають однією із найкращих зразків бiбліотечної архітектури в Україні в стилі неокласицизму. Над проєктом працював відомий архітектор Федір Нестурх. Чарівності цій будівлі надає й те, що вона розташована у старовинній частині Одеси.

бібліотека горького одеса
Просторий читацький зал бібліотеки в Одесі

одеса бібліотека горького
Розкішний вигляд бібліотеки ввечері

Національна бібліотека України імені Вернадського

Київ, проспект Голосіївський, 3

Це бібліотека, яка може задовольнити потреби будь-якого читача. Адже її фонд налічує 14 мільйонів книг. Саме тому вона входить у десятку найбільших книгозбірень світу.

вернадського
Національна бібліотека імені Вернадського

Потрапивши туди, окрім кількості книг, вас здивують й масштаби будівлі. Бібліотека складається з 27 поверхів. Не дивно, що вона вважається найбільшою за своєю площею бібліотекою в країні.

Національна бібліотека для дітей

Київ, вулиця Баумана, 60

Хочете потрапити у казкову країну книжок? Тоді вам точно потрібно відвідати Національну бібліотеку України для дітей.

бібліотека для дітей київ
Національна бібліотека для дітей у Києві

Будівля оздоблена авторськими керамічними панно і композиціями видатної української художниці-керамістки Ольги Рапай. Окрім читання, діти можуть відвідувати театральний гурток з ляльковим театром, проводити час у літньому кольоровому дворику та у музичній залі.

У бібліотеці зберігається 500 тисяч примірників книг, журналів та аудіозаписів. Для зручності читачів література у книгозбірні поділена на зали дошкільної та шкільної програми.

бібліотека для дітей київ
Бібліотека оздоблена керамічними композиціями

бібліотека для дітей
Бібліотека захоплює дітей казковим дизайном

Фото: Наукова бібліотека ЛНУ, "Архітектура Одеси", Центр Андрея Шептицького, The Village, Національна бібліотека України для дітей.


Джерело

11.10.2019


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *