Як Енді Уорхол "увіковічнив" образ короля рок-н-ролу Елвіса Преслі

У кожного твору мистецтва є своя унікальна історія. Не виключення і робота короля поп-арту Енді Уорхола "Вісім Елвісів"

«Вісім Елвісів» - це шовкографія, створена видатним художником Енді Уорхолом. В роботі з'єдналися кілька улюблених речей художника - сріблястий колір, образ короля рок-н-ролу Елвіса Преслі і  його багаторазове повторення. В роботі кожний наступний відбиток Елвіса нашаровується на попередній, зміщуючись до однієї сторони полотна. Однак, робота Уорхола - це не черговий спосіб нагадати про блискучого Елвіса, а скоріше метафізичний твір на тему одноманітності і кліше, властивих поп-культурі, а також страху смерті і забуття. Для створення картини художник використовував кадр з фільму «Flaming Star».

Спочатку Елвісів на полотні було 16, а сама робота по довжині становила 11 метрів. У такому вигляді картина була виставлена ​​в Ferus Gallery в Лос-Анджелесі в 1963 році. Коли галерея була демонтована, частина роботи з восьми Елвісами стала окремим твором. Попутно також були створені кілька варіацій полотен «Подвійний Елвіс» і «Потрійний Елвіс».

У 2009 році з'явилася сенсаційна новина про те, що картина, яка належала колекціонеру Аннібале Берлінджері протягом 40 років, була продана в приватні руки за 100 млн. Доларів. Операція була здійснена за посередництва арт-дилера Феліппе Сегало, колишнього співробітника аукціонного дому Christie's. Про те, хто став новим власником картини невідомо й донині.

21.02.2018


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *