Гробницю фараона Сеті I відновили для виставки у художньому музеї у Базелі

Нещодавно виповнилося 200 років з моменту виявлення гробниці фараона Сеті I, який правив Єгиптом приблизно в 1290-1279 роках до н. е. Відкрив її італійський археолог Джованні Баттіста Бельцоні та  незабаром представив копію гробниці в Лондоні, породивши у англійців інтерес до всього єгипетському. Тепер свою дозу єгиптоманії зразка XXI століття отримали швейцарці: на виставці «Скануючи Мережі» в Базельському музеї старожитностей, яка триватиме до 6 травня, показані повномасштабні копії двох приміщень з гробниці фараона. За допомогою технологій сканування і 3D-друку відтворені так званий зал Красунь і похоронна камера з колонами.

Документальними свідченнями того, як гробниця виглядала на початку XIX століття, служать акварелі Бельцоні, фотографії Гаррі Бертона дають уявлення про її збереження на початку XX століття, а копія відображає її нинішній стан. Відразу після виявлення пам'ятника люди стали проникати туди, продаючи вкрадені фрагменти - згодом вони виявилися в ряді музеїв. Копії цих фрагментів також присутні на виставці. Свою негативну роль зіграв і туризм, тому близько 30 років тому влада Єгипту закрила гробницю для публіки. Втім, побувати там все-таки можливо, якщо заплатити за вхід величезні гроші.

гробниця

Копії належать Єгипту, який планує встановити їх на в'їзді в Долину царів. На черзі у фахівців створення факсиміле залу, де знаходилася труна Мережі. Спільно з єгиптянами базельський музей має намір організувати виставку копій, що дозволило б продовжити цей проект без залучення державного фінансування.

22.02.2018


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *