Фонд Енді Воргола програв у Верховному суді США справу про авторські права на картини Прінса

Фонд Енді Воргола уже вдруге програв справу за авторські права у Верховному суді США. Там знову ухвалили рішення на користь фотографки Лінн Голдсміт. Про це повідомляє видання The Guardian.

Судді підтримали рішення суду нижчої інстанції про те, що роботи Воргола, створені на основі фотографії Голдсміт 1981 року. Там підтвердили, що використання цих фото було недобросовісним.

Ключовим фактором, який суди використовують для визначення добросовісного використання, є те, чи має новий твір "трансформаційну" мету, таку як пародія, освіта або критика.

Верховний суд зосередився на конкретному використанні, яке нібито порушило авторські права Голдсміт — ліцензії на роботу Уорхола для Condé Nast — і сказав, що воно не було трансформаційним, оскільки слугувало тій самій комерційній меті, що й фото Голдсміт: зобразити американського співака Прінса в журналі.

Суддя Соня Сотомайор зазначила, що відрізняє таке використання від інших робіт Воргола, як, наприклад, його знамениті гравюри на бляшанках з-під супу Campbell's.

банки з супор енді воргол
"Консервні банки з супом "Кемпбелл" Енді Воргола. Фото: Sion Touhig/Getty Images

"Серія "Банки для супу" використовує захищену авторським правом роботу Кемпбелла для художнього коментаря до споживацтва, що є ортогональним до реклами супу", — додала Сотомайор.

Попереднє рішення суду

У 1981 році Лінн Голдсміт зробила фотосесію з Прінсом на замовлення журналу Newsweek. Тоді знімки так і не опублікували, але у 1984 видання Vanity Fair отримало права на їхнє художнє використання для ілюстрації, замовленої у Ворхола.

Митець створив серію робіт "Прінс", але фотографка дізналася про це лише в 2016 році. Vanity Fair перевидав їх після смерті Прінса, не вказавши автора оригінального знімка.

У 2017-му Голдсміт подала зустрічний позов до Фонду Енді Воргола після того, як той попросив суд визнати, що роботи не порушують її авторські права.

У 2021 році Апеляційний суд визнав, що Воргол незаконно використав знімки Прінса у своїй ілюстрації

"Я вдячна за рішення апеляційного суду. Чотири роки тому Фонд Енді Воргола подав до суду, щоб отримати право використовувати мою фотографію без дозволу та оплати. Я боролася, щоб захистити не лише себе, але й права всіх фотографів та митців, які заробляють на життя ліцензуванням своїх творчих робіт, вирішувати, коли і як можуть використовувати їхні твори", – зазначала тому Голдсміт.

Хто такий Енді Воргол

Енді Воргол (ім'я при народженні — Ендрю Варгола) — американський митець лемківського походження, один із засновників попарту та культова постать в історії сучасного мистецтва в цілому.

енді воргол
Енді Воргол. Енді Воргол. Фото: Jack Mitchell

Він створив близько 10 тисяч робіт: фотографії, картини, ілюстрації, скульптури, інсталяції, кінофільми, книги. Найдорожчою роботою Воргола стала картина "Вісім Елвісів", яку восени 2008 року було продано більш як за 100 мільйонів доларів.

Останньою серією робіт, створеною Ворголом до його смерті, була серія портретів британської королеви Єлизавети ІІ.

роботи воргола єлизавета ІІ
Портрети Єлизвети ІІ. Фото: Oli Scarff/Getty Images

Фонд Енді Воргола та Україна

Фонд Енді Воргола надав $50 тисяч стипендіальній програмі для українських художників

До стипендіальної програми увійдуть 20-25 художників та художниць. Стипендія надаватиметься як тим, хто перебуває на території України, так і тим, хто був змушений виїхати через повномасштабне вторгнення Росії. Ініціатива триватиме протягом трьох місяців у форматі щомісячних благодійних виплат.

19.05.2023


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *