Чому Тадж-Махал вважають гордістю індійської архітектури

На півночі Індії, поблизу річки Ямуна, розташований мавзолей Тадж-Махал. Створенню мавзолею, передувала історія кохання падишаха Шаха Жахана і його дружини. Під час пологів його дружина загинула, і він в пам'ять про неї побудував прекрасну мечеть. Мечеть будували довгих двадцять років. У зведенні мечеті брало участь близько двадцяти двох тисяч робітників з різних країн. Провідну роль в побудові займав архітектор Устад Ахмад Лахаурі. Після смерті, Шах Джахан був похований в одному склепі разом з дружиною.

Архітектура мавзолею

Мистецтвом зведення мечеті захоплюються у всьому світі, так як будова об'єднує в собі три архітектурні стилі монголів. Зовні - це п'ятибанний мавзолей, стіни координує покриті каррарського мармуру. Найбільший купол мечеті становить 24 метрів в діаметрі, а висота його 86 метрів, поруч знаходиться будова поменше, що складається їх чотирьох куполів. Вежі трохи відхилені назад - це продумано заздалегідь, так як нахил рятує від руйнувань внаслідок землетрусу. На воротах мавзолею висічені деякі аяти з Корану. Навколо мавзолею розташований розкішний сад, з озерами і фонтанами, в якому панують кипариси - символи вічності.

тадж1

Парк в цілому займає близько 18 га. По різні боки від мавзолею розміщені дві мечеті з піщанику червоного кольору, що підкреслює білосніжність стін. Мавзолей - це цілий комплекс, що складається з воріт, красивого саду, мечеті і ще кілька інших чудових будівель.

Розкішний внутрішній вигляд

Всередині приміщення використовувалося величезна кількість дорогоцінних каменів, а у внутрішній зал можна було потрапити з восьми сторін. Усередині купола є розпис у формі сонця, а висота стін сягає 25 метрів. Весь внутрішній простір розділено арками на вісім рівних частин. У центрі розташовані два мармурових саркофага.

тадж2

Оглядові майданчики формуються з чотирьох центральних арок. Бічні сходи ведуть на другий поверх усипальниці. Світло в мавзолей надходить з вікон і з отворів, які розміщені по кутах даху.

Тадж-Махал в наш час

Одне з найбільш відвідуваний місць Індії - це мечеть Тадж-Махал. Відвідування туристів приносить чималий дохід в казну держави. Велика частина туристів приїжджає на екскурсію восени або взимку. Тадж-Махал відноситься до Нових семи чудес світу. На сьогоднішній день на спорудженні є тріщини. Є версія, що річка Джамна, яка протікає поруч, впливає на появу тріщин. Річка стала міліти, з часом це може призвести до зміни рельєфу грунту і до пошкодження мавзолею.

тадж3

Будівля натирають білою глиною, для додання білого кольору, так як з часом воно стало жовтіти. Срібні ворота були вкрадені, зараз замість них мідні. У липні 2017 року було розпочато масштабну реставраційна робота, планується до весни 2018 роки її закінчити. Головний купол мечеті буде повністю відреставровано.

Як відвідати Тадж-Махал?

Відвідати мавзолей-мечеть можна з шостої ранку до сьомої вечора в будні, виключаючи п'ятницю з 12.00 до 2-х годин, в цей час проходить проповідь і молитва. Фотографуватися туристам можна тільки з однієї точки від входу. Від Агри до Тадж-Махала дістатися можна тільки автотранспортом.

Цікаве про Тадж-Махалі

Є багато цікавих легенд, пов'язаних з мечеттю. Найдовговічніша легенда свідчить про те, що Шах Джахан проектував ще одну мечеть з чорного мармуру, яка не була добудована через захоплення влади його ж сином. З протилежного боку річки були знайдені осколки чорного мармуру, що підтримувало цю версію. Однак за допомогою розкопок було виявлено, що це був почорнілий білий мармур.

тадж4

Ходять такі легенди, що велика кількість архітекторів, які брали участь в будівництві, були суворо розчленовані і вбиті. Підтверджує інформації про правдивість легенди немає. Подібні легенди складають про багатьох відомих місцях світу.

20.02.2018


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *