Чому скульптури Лувра приваблюють відвідувачів з усіх куточків світу

Паризька резиденція французьких королів протягом цілого тисячоліття давно вже є найбагатшим зібранням шедеврів світового мистецтва. Експозицію музею неможливо оглянути за один день, але саме один день на вивчення цього музею буває у "організованого" туриста.

Що ж до скульптури, представленої в музеї, то найрозумніше в Луврі - зосередитися на головних шедеврах пластики, навколо яких концентрується найбільша увага відвідувачів. Експозиції французької скарбниці розміщуються в хронологічному порядку, в кожному з розділів є щось, що не можна пропустити.

Стародавній Єгипет

"Єгипетська" колекція Лувру одна з найбільш вражаючих в світі. Але найвидатнішими є дві роботи древніх майстрів:

Статуя Рамзеса Другого в Луврі

Статуя Рамзеса Другого - заворожує своєю точністю, реалістичністю і величністю. Великий завойовник, переможець хеттів постає перед глядачем  суворим і спокійним. Скульптура дивним чином передає настрій і атмосферу суворого часу великих воєн і настільки ж великих воїнів.

Скульптура сидячого переписувача в Луврі

Скульптура сидячого переписувача - важко зустріти у шкільному підручнику з історії Стародавнього світу, в якому б не було ілюстрації, що зображує цю відому статую. Глядача вражає, в першу чергу, надзвичайно живе і одухотворене обличчя переписувача. В його очах відданість і готовність негайно приступити до виконання своїх обов'язків. Саме ця скульптура - зразок древнього реалізму.

Античність

У цій категорії скульптури Лувру першість належить Венері Мілоській і Ніке Самофракійській.

Венера Мілоська в Луврі, скульптура

Перша вважається ідеалом жіночої античної краси. Про Венеру, позбавленої рук, розповідають легенду: скульптор, довго шукав модель для статуї богині любові, знайшов її на острові Мілос, закохався в неї без пам'яті, а коли статуя була готова, нещасний закоханий кинувся до неї в обійми, розгнівана таким нешанобливим ставленням до своєї статуї, Афродіта оживила статую, яка задушила нещасного майстра. Так загинув автор великої скульптури, а остання залишилася без рук.

Скульптура Ніки Самофракийскої в ​​Луврі

Скульптура Ніки Самофракийскої - загадка для скульпторів: було зроблено декілька спроб відновити статую в первісному вигляді - Ніке намагалися прилаштувати руки, але всякий раз вся скульптура повністю втрачала свою динамічність і спрямованість вгору. Спроби "покращити" античний шедевр були залишені і сьогодні Ніка Самофракийская постає перед глядачем в тому вигляді, в якому була виявлена ​​археологами.

Середньовіччя

Середньовічна скульптура представлена ​​в музеї дуже широко: грубі кам'яні романські розп'яття, надгробки, скульптури, які прикрашали колись старовинні церкви і монастирі.

Надгробок Філіпа За в Луврі

У цій категорії особливу увагу варто приділити скульптурі "Надгробок Філіпа За". Вісім плакальниць несуть на своїх плечах покійного бургундського вельможу. Незважаючи на знатність походження і великі звершення за життя, ім'я цього лицаря відомо завдяки невідомому майстра, який виконав його надгробок з незвичайним пієтетом і повагою до особистості замовника.

Епоха Відродження

Першість в багатстві колекцій цієї епохи в Європі належить, зрозуміло, Італії. Однак і в Луврі можна побачити цілий ряд безсумнівних шедеврів Ренесансу.

Скульптури Мікеланджело "Повсталий раб" і "Вмираючий раб", Лувр

Головне багатство музею в цій категорії - дві відомі роботи Мікеланджело: "Повсталий раб" і "Вмираючий раб". Спочатку призначені для прикраси гробниці одного з тат, ці роботи не ввійшли в остаточну композицію. Роботи протилежні за своїм змістом: повсталий раб сповнений рішучості і енергії - глядач бачить вражаючу динаміку і відчайдушну напругу фігури, переймаючись співчуттям; вмираючий - апатичний, його відмова від будь-якої боротьби викликає у глядача скорботу і жалість. Особливий "почерк" великого скульптора, його чудові знання в області анатомії, роблять його роботи особливо драматичними і реалістичними.

лувр6

Бароко, рококо і класицизм

Стилі 18-19 століть знайшли у Франції своє найкраще втілення. Саме тому, серед шедеврів Лувру цієї епохи осібно стоять скульптури французьких майстрів.

Амур і Психея, скульптура в Луврі

Скульптура "Амур і Психея" прикрашає колекцію пластики не тільки в Луврі, але і в Ермітажі. Відомо, що Канова створив дві однакових роботи з різницею в кілька років. Лувр володіє ранньої роботою.

Крім цього безсумнівного шедевра зали музею сповнені відмінними зразками скульптури 18 і 19 століть: численні інтер'єрні роботи, низка скульптурних портретів. Великі імена, великі роботи. Цей розділ Лувру надзвичайно великий.

лувр7

Туристам рекомендують присвятити вивченню залів бароко і класицизму окремий день, щоб не втомитися від досить близьких з естетики та змісту робіт

26.12.2017


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *