Будинку-музею Поліни Райко в Олешках може загрожувати руйнування

Будинок-музей Поліни Райко в місті Олешки, що на Херсонщині, може опинитися під загрозою руйнування через підрив Каховської ГЕС армією рф. До того ж місто окуповане росією.

“Якщо вода підійде, то існує велика ймовірність, що будинок не витримає — він розташовується близько до води на вулиці Нижня. Навіть якщо вода не заллє, а просто заболотиться фундамент, то нічого хорошого [для музею] не буде”, — розповів Семен Храмцов, художник та представник Херсонського обласного благодійного фонду ім. Поліни Райко.

У Міністерстві культури та інформаційної політики сказали Суспільне Культура, що поки для культурних установ немає рекомендацій через руйнування Каховської ГЕС та можливе підтоплення міст та сіл. 

Поліна Райко — українська художниця-самоучка, представниця наївного мистецтва, яка народилась у 1928 році та все своє життя прожила на Херсонщині. Почала малювати лише наприкінці свого життя після особистих трагедій: вона втратила чоловіка, в автокатастрофі загинула донька, син сів у в’язницю. Полотном для творчості стали стіни її будинку, на якому оживали фантастичні тварини та біблійні персонажі. Завдяки розписам стін про художницю самоучку дізналася вся Україна. Поліна Райко пішла з життя у 2004 році. Після смерті мисткині знаменита хата стала музеєм.

06.06.2023


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *