Без Чайковського: біля київської консерваторії провели акцію із закликом прибрати з назви імʼя російського композитора

"Битва" за назву Національної музичної академії України ім. П. І. Чайковського не припиняється від квітня 2022 року. Оскільки керівництво інституції не хоче відмовлятися від імені російського композитора, 16 березня під стінами закладу провели мирну акцію.

Учасники вимагають від адміністрації "прибрати ім'я росіянина Чайковського", а також прибрати символи Росії зі стін академії та повернути викладачів, що звільнились через небажання змінювати назву закладу.

Мирна акція незгоди з іменем Чайковського у назві київської консерваторії. Фото: Тетяна Білинець/Суспільне

 

Мирна акція незгоди з іменем Чайковського у назві київської консерваторії. Фото: Тетяна Білинець/Суспільне

 

Мирна акція незгоди з іменем Чайковського у назві консерваторії. Фото: Тетяна Білинець/Суспільне

Як тривала боротьба за зміну назви консерваторії імені Чайковського?

Професорка кафедри історії світової музики Олена Корчова у квітні 2022 року опублікувала відкритий лист до НМАУ. У ньому вона звернулась до керівництва консерваторії з проханням прибрати імʼя Чайковського з назви, вказавши, що образ композитора вже давно й активно використовується ворожою пропагандою.

Тоді її підтримали окремі викладачі закладу, а також колишні студенти.

Зокрема, кандидатка мистецтвознавства, волонтерка і випускниця консерваторії Ольга Кричинська у колонці для Суспільне Культура назвала любов адміністрації до Чайковського потуранням "рускому міру". А серед причин не змінювати назву, на її думку, фінансування від китайських партнерів.

Пізніше, у травні, Студентське Наукове Товариство публічно презентувало результати опитування студентства закладу, які свідчили про настрої, спрямовані на вилучення з назви закладу імені композитора Чайковського.

Однак Вчена Рада закладу залишила ці звернення без уваги, та на засіданні у червні 2022 року шляхом голосування було ухвалено залишити імʼя композитора в назві.

До дискусії долучились і МКІП та Державне агенство з питань мистецтва. Там зауважили, що рішення вченої ради є перевищенням повноважень як колегіального органу управління та порушенням процедурних норм, визначених законодавством. І вони запропонували винести це питання на публічне обговорення.

Зрештою, у грудні 2022 року відбулися збори трудового колективу, на яких так і не змогли вирішити, чи прибирати з назви консерваторії ім'я російського композитора.

"Майже половину [на зборах трудового колективу] склали члени Вченої ради, яка незмінно голосує одностайно і виключно за вказівкою ректора. Як результат маємо неприйнятне рішення, (...) Насправді ж про збереження імені Чайковського в назві Академії", — зазначила Олена Корчова.

Через небажання керівництва закладу прислухатись до викладачів та змінювати назву, із академії 1 березня звільнилась Олена Корчова, а потім і головний диригент і художній керівник Національного заслуженого академічного симфонічного оркестру України Володимир Сіренко.

16.03.2023


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *