У Нідерландах показали український фільм про збитий літак рейсу МН17

У Гаазі в рамках кінофестивалю Movies That Matters презентували український документальний фільм «Залізні метелики» режисера Романа Любого, в якому досліджуються обставини збиття літака MH17 на Донбасі, риторика російських пропагандистів та реакція світу на трагедію.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу в Гаазі.

Любий розповів, що після світової прем’єри в штатах на Санденс і європейської на Берлінале покази у Гаазі порівняно невеликі, але надзвичайно насичені сенсом і символізмом. Фільм присвячений воєнному злочину – збиттю рейсу МН17 що летів з Амстердаму у Куала-Лумпур. Для Нідерландів ця подія національна трагедія – більшість пасажирів були громадянами цієї країни.

«Мене запросили до Гааги не для звичайних QandA, а для більш ґрунтовних панельних дискусій за участі професора з міжнародного кримінального права університету Амстердаму, Маріке Де Хун та родича трьох жертв трагедії МН17, члена правління фонду «Авіакатастрофа» та родича жертв трагедії Піта Плуга. Перебуваючи тут я відчуваю що наша місія, місія фільму частково виконана. Наше бачення обставин цього масового вбивства і наші співчуття були почуті тут», – сказав він у коментарі Укрінформу.

За його словами, фільм дуже важливий для родичів загиблих, які досі не мають відповідей на всі питання.

«Піт Плуг зазначає що це дуже важкий фільм для нього, і досі для нього залишається питанням чи є місце для поезії в такій темі, коли 298 людей просто були розірвані на шматки. Я розумію його критику, і обґрунтовую такий підхід. Поезія це український метод світосприйняття – ми так мислимо і так розказуємо історії. У цьому питанні з містером Плугом ми теж досягли розуміння. Я використовую такий метод, щоб обходити людські захисні системи психіки. І говорити щиро і відкрито навіть про найжахливіші речі», – зазначив режисер «Залізних метеликів».

У Гаазі відбулося три покази фільму, які відвідало багато українців та нідерландців.

«Намагаюся розбудувати знайомства, щоб наш фільм мав широку дистриб’юцію на території Нідерландів. Це буде не мала перемога для нашої контрпропаганди та культурної дипломатії», – зазначив режисер.

Як повідомляв Укрінформ, світова прем’єра стрічки «Залізні метелики» відбулася в конкурсі кінофестивалю «Санденс», а європейська – на Берлінському міжнародному кінофестивалі. В українських кінотеатрах фільм покажуть у липні 2023 року.

31.03.2023


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *