Реалістичні полотна Кольби Сергія "переносять" глядача у світ краси

Експерти та мистецтвознавці стверджують, що нерозуміння сучасного мистецтва існує з моменту його існування.

Річ у тім, що для того, аби сприймати сучасне мистецтво, потрібно відкинути будь-які упередження і попередній досвід. Сучасне мистецтво слід оцінювати зовсім іншими критеріями, ніж класичне мистецтво. А більшість все ж намагається сприймати його через призму класичного.

Класичне та сучасне мистецтво мають кардинально різні цілі, тому порівнювати їх між собою не можна і не потрібно.

Ціль класичного/традиційного мистецтва:  відволікти від буденності, відвести у казку, яка «лікує» душу від гармидеру буденності. Традиційне мистецтво давало людям віру та надію. Воно дозволяло забутися в іншому світі.

кольба4

Ще Ніцше писав: «Мистецтво - це ліки від істин, які ми розкриваємо». Класичне мистецтво «стягує» на себе красу і досконалість світу і дозволяє забутися. Воно дає віру – у цьому світі все ж можна вижити. Воно втішає і дає наснагу до життя, дарує крихти щастя у сірій буденності. Якщо уявити будь-яку картину традиційного мистецтва, то дійсно можна переконатися – картина «стягує» на себе красу та досконалість, вона зображує ідилію, казку, в якій хочеться побувати і забутися.

кольба

Що стосується сучасного мистецтва, то воно передає життя таким, яким воно є, інколи навіть перебільшеним та із застосуванням гротеску.

У кожному з моментів життя, в рутині та повсякденності є перли вічності, які сучасний митець повинен схоплювати і відтворювати. Ціль – створити інтерес до того, що відбувається зараз. В сучасному мистецтві мистецтвом може бути все. Сучасне мистецтво продукує нові способи споживання відомих речей.

Шарль Бодлер писав: «Митець, який хоче бути сучасним, повинен навчитися бачити вічне в буденних процесах повсякденного життя». Іншими словами, він повинен у своїх роботах поєднувати вічне і тимчасове, високе і низьке; шукати у «тут і зараз» елементи вічності.

кольба1

Сучасний український художник Кольба Сергій  створює дивовижні реалістичні полотна. Майстер народився 19 квітня 1957 року в смт. Нові Санжари Полтавської області. Після закінчення школи навчався в Харківському коледжі архітектури і дизайну. У 1980 році закінчив Харківське Державне художнє училище. Довгий час викладав в Кременчуцькій дитячій художній школі.

кольба3

В даний він час вільний художник, а улюбленим жанром митця вважається пейзаж. Дотримується реалістичного напряму в живописі. Сергій Олексійович учасник багатьох міжнародних і республіканських художніх виставок. Роботи знаходяться в приватних колекціях України, Росії, Західної Європи, США та Ізраїлю. В даний час проживає і працює в м.Кременчуці. Серії картин в жанрі мариністики, зимові пейзажі, натюрморти - все це творчість українського художника.

19.01.2018


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *