Виставка "Мистецька Шевченкіана", яка працює в Національному музеї декоративного мистецтва України з 9 до 31 березня

   НАЦІОНАЛЬНИЙ МУЗЕЙ                                        The National Museum

УКРАЇНСЬКОГО НАРОДНОГО                                   of ukrainian Folk

ДЕКОРАТИВНОГО МИСТЕЦТВА                                     Decorative Art

 

постреліз

З 9 березня у Національному музеї декоративного мистецтва України працює виставка «Мистецька Шевченкіана» з колекції музею, присвячена 210-й річниці від дня народження Тараса Шевченка.

Виставкова експозиція презентує понад 40 робіт українських митців та майстрів народної творчості, виконаних в різних видах декоративного мистецтва: килимарстві, ткацтві, вишивці, різьбленні по дереву, кераміці, художньому склі, порцеляні, декоративному розписі.

Музейна шевченкіана представлена здебільшого творами ХХ ст., хоча ще за життя поета як його портрети, так і зображення літературних героїв шевченківських творів з’являються на предметах декоративного мистецтва.

Серед представлених на виставці авторів – видатні українські митці: Марія Примаченко, Ростислав Палецький, Олександр Саєнко, Петро Печорний, Петро Верна, Сергій Нечипоренко, Андрій Сухорський, Іван Зарицький, Іван Аполлонов та інші.

Цікавим є поєднання портретних зображень Кобзаря і традиційного петриківського розпису на вазах, тарелях, чайних сервізах Київського експериментального кераміко-художнього заводу у яскравих композиціях Марфи Тимченко, Віри Павленко, Галини Павленко-Черниченко.

Завжди виразно шевченківська тематика звучала у творах килимарства. Зокрема, виставка демонструє сюжетно-тематичні килими за мотивами знакових творів Кобзаря авторства Людмили Ганжі, Зої Давиденко, Валентини Нікуліної. 

Виставка «Мистецька Шевченкіана» триватиме до 31 березня.

 

14.03.2024


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *