Виставка Міст/Bridge: графіка італійських майстрів у Музеї Ханенків

     Виставка

Міст/Bridge

       14 березня, 17:00

Міст – це не тільки споруда, яку ми будуємо для перетину річок, доріг чи залізничних шляхів, це символ зв’язку та об’єднання. Ідея «Моста» полягає у створенні зв’язків між людьми однієї професії для обміну думками, досвідом і пристрастями. Мета виставки – познайомити глядачів із мистецтвом сучасної гравюри України та Італії.

Цей спільний проєкт народився в останні місяці 2021 року за ініціативи Лучано Россетто, президента Італійської асоціації сучасних художників-графіків (Associazione Nazionale Incisori Contemporanei), та українського графіка Олесі Джураєвої. Він об’єднав 20 українських і 20 італійських художників, кожен з яких надав по два графічних твори. Роботи українських художників прибули до Італії, а італійські – до Києва у середині лютого 2022 року, за кілька днів до повномасштабного російського вторгнення.

 

Драматична ситуація в Україні вплинула на назву та місце, де Італійська асоціація вирішила провести захід влітку 2022 року. Виставка «Знаки миру» відбулася у Будинку пам’яті (Casa della Memoria) в Мілані – установі, відданої цінностям свободи та демократії, що зберігає пам'ять про борців проти фашизму, про жертв тероризму та масових вбивств другої половини 20 століття. Для італійських колег це місце стало ідеальним для проведення виставки, оскільки Будинок має інституційне завдання стверджувати, що «Італія відкидає війну як інструмент нападу на свободу інших націй і як засіб вирішення міжнародних суперечок». 

 

Місцем проведення виставки в Україні було обрано Музей Ханенків, який має науковий відділ графіки й зберігає кількатисячну графічну колекцію. Музей Ханенків завжди був містком між різними світовими культурами. На другий рік повномасштабного вторгнення Росії в Україну, музей продовжує бути осередком об’єднання людей і колективної творчості.

 

Куратори Лучано Россетто та Олеся Джураєва не обмежували авторів темою, тож митці запропонували роботи, які вважають характерними для свого творчого доробку. На виставці представлено різні друкарські техніки: літографія, офорт, лінорит, мецотинто, акватинта, фотополімерна гравюра, шовкографія, суха голка, ксилографія, гравюра на металі тощо. Кожен митець демонструє свій унікальний спосіб роботи. Деякі аркуші поєднують кілька технік, а відбитки доповнюються трафаретом або малюнком і навіть розмальовуються аквареллю. Україну, як і Італію, презентують художники з різних регіонів, представники різних поколінь, представники різних художніх шкіл – ті, хто працює у традиційних графічних техніках і ті, хто експериментує з новими. 

 

Кураторка: Олеся Джураєва

Вхід вільний

 

Митці:

Сергій Алієв-Ковика 

Матвій Вайсберг

Олег Денисенко 

Олеся Джураєва 

Ірина Каленик 

Костянтин Калинович

Тарас Ковач

Віталій Кравець

Андрій Левицький

Катерина Очередько 

Тетяна Очередько 

Роман Романишин 

Ніна Савенко (Lithography30)

Василь Савченко 

Катерина Свіргуненко 

Зоя Скоропаденко 

В’ячеслав Снісаренко 

Андрій Соколенко 

Оксана Стратійчук 

Неллі Трубнікова-Омельченко 

 

 

Маріо Алімеде 

Єва Аульманн 

Габріель Берретта 

Даріо Дельпін 

Джино Ді П'єрі

Елізабетта Діаманті

Ланфранко Ланарі 

Сільвана Мартіньоні 

Марсела Міранда 

Бруно Місьєрі 

Боніцца Модоло 

Лучіана Неспека 

Клаудіо Олівотто 

Марія Антонієтта Оніда 

Олівія Пегораро 

Антоніо Пеше 

Енріко Пірас 

Даніела Савіні 

Джанні Фаваро 

Сандро Чірішолі 

 

Зверніть увагу:

— Під час оголошення повітряної тривоги подія призупиняється, учасники мають залишити територію музею та пройти до укриття (найближче – метро Площа Українських Героїв).

— Якщо на момент оголошення повітряної тривоги подія тривав 50 хвилин і більше, вона вважається такою, що відбулася.

Всю необхідну інформацію вам нададуть адмістратори музею.

12.03.2024


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *