В Україні стартував оригінальний медіа-проект про мистецтво та культуру

Yakutovych Academy – медіа-проект нового формату про українську культуру, мистецтво та соціум. Проект робить їх ближчими й зрозумілішими завдяки веб-платформі, яка є доступною для кожного та дозволяє знайти інформацію, що досі схована в академічних дослідженнях чи приватних колекціях.

За допомогою Yakutovych Academy реалізуються одразу кілька цілей.

По-перше, медіа-проект переводить образи української культури та мистецтва у більш сучасну та актуальну форму, позбавляє глядача відчуття застиглості цих понять.

По-друге, Yakutovych Academy надає можливість як самоосвіти, так і корисного дозвілля. Інтерактивні сюжетні лінії, відео, анімації та зображення – все це сприятиме подачі матеріалу в оригінальній формі.

Однак найголовніше – Yakutovych Academy діє навколо унікальної, однак досі малодослідженої династії художників Якутовичів, які активно творили протягом 1950-х–2010-х років. Якутовичі зібрали у своїй історії найвизначніші імена епохи, вмістили у творчості провідні естетичні та філософські ідеї, а їхнє життя стало справжнім віддзеркаленням різних культурних періодів. Тобто, тільки торкаючись одного з аспектів біографії Якутовичів, медіа-проект буде здатен розповідати про набагато ширші та значущі речі.

Робота з колективною пам’яттю та культурними кодами ще потребує відкриття нових методів актуалізації, і Yakutovych Academy стає одним з таких прикладів. Простою мовою медіа-проект розповідає широкій аудиторії про важливі речі.

Як працює веб-сайт? Щомісяця, починаючи з січня 2018 року, він оновлюється свіжим епізодом, який розкриває один з аспектів життя й творчості Якутовичів. Концепції переламних шістдесятих або неоднозначні пошуки дев’яностих, проблеми з цензурою різних періодів або роль художника-постановника в кіновиробництві – все це стане темою розмов Yakutovych Academy.

якутович

Перший епізод вже вийшов на сайті. Він називається Лікбез і розповідає основні речі про династію Якутовичів, українське мистецтво останніх 60-ти років та розкриває різноманітні культурні феномени. Все відбувається за допомогою візуальних медіа: фотографій і картин, відео і анімацій, інтерактивних ефеків і квестів. Глядачу пропонується дізнатися про п'ять основних моментів:

1. Про людей. Можна розпочати з замальовок особистостей художників, де невелика риса характеру розповідає інколи про персонажа більше, ніж ціла монографія.

2. Про час. Можливість помандрувати таймлайном – тим самим отримавши чітку систему фактажу та розуміння різних епох.

3. Про місця. Від часу радимо перейти до простору та подивитися, як історія людини вплітається в локації, де вона живе й працює.

4. Про техніки. Цілком імовірно, що виникне бажання більше дізнатися про способи творчої роботи – як і навіщо художники обирають конкретні інструменти, матеріали та напрямки.

5. Про цілі. Врешті-решт, інколи корисно задати собі й більш філософські питання: чому? як? навіщо?

Таким чином, у результаті глядач може отримати дуже широку й структуровану картинку культурної епохи в цікавій інтерактивній формі. Вся інформація доступна двома мовами: українською та англійською.

Наступний, другий епізод вийде в середині лютого й буде присвячений темі "Тіні забутих предків": для Георгія Якутовича “працею життя” стала робота художником-постановником у фільмі Сергія Параджанова та унікальне ілюстрування книги Михайла Коцюбинського.

31.01.2018


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *