Довженко-Центр презентує історичну кінознахідку

В рамках фестивалю документального кіно DocudaysUA Довженко-Центр представить сенсаційну кінознахідку – монтажний фільм Документи епохи (1928). Він об’єднав в одному творі унікальні кадри Києва, Одеси початку XX століття та кінохроніку історії України від Першої світової війни до кінця 1920-х років. Стрічку в останній рік свого перебування в Києві створив опальний український режисер Леонід Могилевський, більше відомий як Леонід Моґі.  До цього часу вважалося, що фільми Моґі радянського періоду втрачені. Однак один із них, створений на базі Всеукраїнскього фото кіноуправління, після 80 років забуття було віднайдено в Центральному державному кінофотофоноархіві ім. Пшеничного.

Документи епохи – найбільш відомий монтажний фільм ВУФКУ, створений на основі 40 000 метрів хроніки 1917-1922 рр. В основу фільму Леонід Могилевський поклав буцімто ідеологічно застарілий архівний матеріал, що зберігся в архівах кіностудій, або був викуплений у інших кіноорганізацій та приватних осіб.

«У цій назві – весь драматизм української боротьби за незалежність 1917-1921 років: калейдоскопічна зміна влад, кожна з яких проголошувала ледь не новий світовий порядок, девальвація революції, її перетворення на ознаку війни, з хаотичним рухом народних мас, лавами різношерстих військ, і Київ, що став центром цієї борні та чи не вперше зафіксовані на плівці - щасливі очі обивателів, що зустрічають повернення військ Центральної Ради на Софійській площі», - говорить генеральний директор Довженко-Центру Іван Козленко.

Фільм буде показаний у супроводі музики гурту Сон сови, в якому музиканти зроблять спробу на противагу титрам і змісту 1929 року розставити нові акценти. Прем’єра музичного кіноперформансу відбудеться 30 березня о 19:00 на 6-му поверсі Довженко-Центру.

20.03.2018


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *
Ігор
21.03.2018
Фотографії, фільм дуже цікаві і цінні. На початку 20-го сторіччя українців було біля 100 мільйонів. Хто знищив мільойни українців? Їх знищили зовнішні вороги і внутрішні вороги, зрадники, запроданці. Давно пора думати головою, берегти, розвивати українську державу.