Найдорожчий український скульптор, роботи якого знаходяться у відомих музеях світу

Україна дала світові багато талановитих людей, якими ми можемо зараз гордитися. Однією із таких постатей є відомий український скульптор Олександр Архипенко, творчим доробком якого пишається кожен музей чи галерея, якій поталанило володіти його полотном чи скульптурою.

Про творчість Олександра Архипенка пересічні українці дуже мало знають, оскільки за радянських часів, тодішня влада воліла замовчувати про відомих митців, які народилися в Україні та гордо називали себе українцями. Такі, як Архипенко змушені були виїжджати на Захід за пошуком кращого життя та за змогою вільно творити. Його ім’я стало відомо українським мистецтвознавцям в середині п’ятдесятих років минулого століття. На той час, у світі він вже був широко відомим скульптором, і його роботи викликали захоплення. На жаль, навіть і сьогодні дуже мало українців знають, хто такий Архипенко та що він створив..

Скульптор і художник, один із основоположників кубізму в скульптурі Олександр Архипенко народився у Києві 30 травня 1887 року. Його батько Порфирій Архипенко був професором та інженером-винахідником у Київському університеті. Дідусь відомого скульптора, Антон Архипенко був художником-іконописцем. Можливо, любов до мистецтва передалася онукові від дідуся.

Після школи Олександр вступає до Київського художнього училища. У 1905 році бере участь у студентському страйку пов’язаному з подіями революції 1905-07 років, за що з училища його виганяють. У 1906 продовжив навчання мистецтву у відомого художника Сергія Світославського. У 1906 разом з Олександром Богомазовим організував першу виставку своїх творів у Києві. В цьому ж році переїхав до Москви, де в 1906—1908 продовжив освіту в Московському училищі живопису, архітектури і скульптури.

Щоб продовжити художню освіту у 1908 році, Олександр їде до Франції, де живе в міжнародній колонії художників, в якій також були митці-виходці з України, такі як Володимир Баранов-Россіне, Соня Делоне, Натан Альтман. Там  Архипенко познайомився з Модільяні, Годьє-Бжеско та іншими. Він відкрив в 1910 у Парижі власну школу і, як перший скульптор кубізму, увів у скульптуру нові естетичні елементи — моделювання простору, вглиблені форми і прозорість.

У 1910 виставляється в «Салоні Незалежних» разом з Екстер, Малевичем, Пікассо, Браком, Дереном та іншими відомими сьогодні художниками. Роком пізніше має персональну експозицію, вже в Німеччині. Він став першим українським художником, виставка робіт якого в 1910 році об’їхала Західну Європу. Через десять років Архипенко — перший українець, який взяв участь у Венеціанській бієнале.

У 1923 році Архипенко емігрує до США. Там він у 1929 році отримує громадянство і працює як художник, скульптор і оформлювач. У 1934 оформляє павільйон України на виставці «Століття прогресу» в Чикаго. Також викладає в легендарному Новому Баухаусі.

В Америці він проявляє себе і як винахідник, створюючи пристрій, що дозволяє малюнкам, зроблених з оргскла, рухатися. За цим принципом зараз працюють рекламні білборди з перемінними зображеннями. За життя Олександра Архипенка відбулося 130 його персональних виставок. Помер 25 лютого 1964 року у Нью-Йорку у своїй майстерні, похований на кладовищі Вудлон.

Творчість Олександра Архипенка мала великий вплив на розвиток модерністського мистецтва, у тому числі архітектури та дизайну в країнах Європи та Америки. Твори Архипенка перевернули світові уявлення початку XX століття про скульптуру.

Саме Архипенко вперше «склав» єдину форму з різних нееквівалентних форм, вводячи у композиції скло, дерево, метал, целулоїд. Пластика, рух, проявлена конструкція і конструктивність, ліричність — основні якості його творів, які були високо оцінені сучасниками.

Його твори зберігаються в багатьох музеях світу, а також у Національному художньому музеї України, Національному музеї у Львові. Твори славетного митця мають за честь експонувати найпрестижніші музеї та галереї світу: музей Метрополітен у Нью-Йорку, Галерея Тейт в Лондоні, Центр Помпіду в Парижі, музей Modern Art, та галерея Соломона Гугенгайма в Нью-Йорку, музеї Стокгольма, Берліна, Тель-Авіва.

Його вважали вчителем світової скульптури, такі майстри як Манцу, Джакометті, Мур, Колдер та Кавалерідзе. А на міжнародних аукціонах Sotheby’s та Christie’s його скульптури сьогодні продаються в середньому від декілька десятків тисяч до декількох мільйонів доларів.

15.06.2018


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *