"Кожен новий твір - це новий Всесвіт": "медитативні" полотна української художниці Альони Кузнєцової

                     Твір мистецтва — це куточок  всесвіту, побачений крізь призму певного темпераменту.                                     Еміль Золя

Кожен художник прагне створити власний світ, в якому картини майстра стають частиною чогось більшого, завершеного. Роботи молодої української художниці Альони Кузнєцової, створені в автентичному стилі, який змушує глядача по-своєму трактувати те, що зображено на полотнах. Редакція Ukraine Art News мала унікальну можливість поспілкуватися з художницею, яка разом з іншими молодими митцями України творить майбутнє українського мистецтва.

1. Як народжуються образи Ваших унікальних робіт?

Мої роботи (якщо розглядати найбільш відому liquid series, безпредметний живопис) існують в просторі вільному від образів. Залишається лише те, що глядач знаходить сам завдяки властивості мозку, яка склалася еволюційно (стаття, яку я переклала з англійської). Поступово позбавляючись всього “зайвого”, розчиняючи тверде, я оперую такими поняттями, як колір, гамма, фрактальна структура або композиція.

2. З чого починався Ваш шлях становлення як художника?

Мій шлях починався з дитячої художньої школи в м. Світловодську нині Кропивницької обл. Потім - знайомство з Харківською школою в студії у Віктора Чумаченка, підготовка і вступ на фах Образотворче мистецтво у КНУБіА (архітектурний факультет).

3. Що стало стимулом для початку вашої творчої діяльності?

В художній діяльності мені, мабуть, ніколи не потрібно було ніяких стимулів.. Я завжди малювала багато і мені цікаво було йти ще далі. Звичайно, завжди надихали чудові люди, яких я зустрічала на початку шляху, викладачі, колеги, історія мистецтва. У 2007 році, вже на четвертому курсі у розпалі академічного навчання, я познайомилася з Анастасією Бороніною, яка свого часу вивчала контемплятивний (contemplate - споглядання) живопис кольору у Герарда Ваґнера в Ґетеанумі, Дорнах, Швейцарія, по методу Рудольфа Штайнера. Це було відправною точкою для того, щоб я почала по-справжньому цікавитись кольором як самостійним феноменом.

инт

4. Яка техніка живопису вам найбільше до душі та чому?

На даний момент (початок 2018 року) я здебільш працюю в своїй власній змішаній техніці живопису, до якої я прийшла в 2016-му, експериментуючи з різними підходами, матеріалами, ритмом роботи, шарами. Вона дає мені свободу в плані розчинення всього ‚твердого‘, всіх образів і свободу від експлуатації “зображення”. Інколи, буває, я повертаюсь до класичного методу зображення, якщо це відповідає ідеї (Kill bill, 2017). Суть мого безпредметного живопису - у постійному русі і усвідомленні змін, що відбуваються кожної миті. Також змінюються і мої підходи, техніки і формат роботи в залежності від потреби даного проекту.

5. Що є для Вас пріоритетним поштовхом створення нового твору?

Цікавість або інтерес, замішаний на дисципліні - це запорука успіху. Мистецтво - це моє життя, і кожен новий твір - це новий Всесвіт, який народжується завдяки моїй увазі і розвивається, досліджується також через неї. Мене надихають подорожі з новими природними ландшафтами і кольоровими поєднаннями, реальність міста, супутникові знімки Землі і космосу, сучасні дизайн і архітектура, сучасне мистецтво в широкому розумінні. Мене цікавлять філософія мистецтва і опір нового матеріалу: поштовхом може бути будь-що, але без уваги це будь-що так і залишиться поза межами мистецтва.

инт2

6. Чия творчість Вас надихає? Кого з сучасників Ви цінуєте?

Дуже подобаються роботи Андрія Гладкого, Олександра Гнилицького, Арсена Савадова, Олександра Животкова з українських художників; Олафура Еліассона, Сая Твомблі, Керрі Мойєр, Пітера Дойга, Сесілії Браун, Марлен Дюма, Герхарда Ріхтера та багатьох інших зі всього світу.

7. Яка з минулих епох мистецтва подобається вам найбільше і чи берете собі на озброєння деякі риси з живопису минулих століть?

Мені найближча та епоха, в якій я живу. Можу пожартувати і також згадати доісторичну епоху, коли були створене найперше абстрактне мистецтво (наскельний абстрактний живопис).

8. Чи є у Вас картини, які написані під враженнями від чогось(подій, емоцій тощо)?

Так, в мене є наприклад наративний (формалістичний) живопис "Пейзаж 1" і "В дорозі", що з’явилися під враженням роздумів про задоволення від швидкості і часу, що триває і спонукає споглядання безкінечних змін горизонтів під час тривалої подорожі автомобілем в якості пасажиру.

9. На Ваш погляд, у чому призначення художника? Ви творите для власного задоволення, або для аудиторії, яка буде захоплюватися Вашими роботами?

Призначення - це екзистенційне питання, сподіваюсь відповісти на нього до кінця свого життя. Розділяти себе і Всесвіт - невдячна справа;)

10. Чи брали Ви участь в експозиціях, виставках?

Наразі я мала сім персональних виставок в Києві, та ще більше групових проектів в Україні та за кордоном. Більш детально почитати моє CV, роздивитись портфоліо можна на alenakuznetsova.com.

инт4

11. Які творчі плани ви маєте на майбутнє?

Маю плани в трохи іншому підході до живопису, зараз розробляю технічне поле для цього. Хочу також продовжувати серію Kill bill, співпрацювати з галереями за кордоном, поїхати в хорошу резиденцію для митців.

12. Як ви вважаєте талановита людина талановита у всьому, чи людина може володіти якоюсь однією навичкою досконало? Та чи маєте ви ще якісь захоплення?

Я не дуже вірю в поняття ‚талант‘, скоріше в детермінізм (сприятливі умови) та наполегливість, концентрацію, вміння не зупинятись на одному місці. Основне заняття в мене протягом життя - мистецтво, зокрема живопис.

инт7

Протягом семи років я займалася всіма видами скелелазіння, йогою. Також захоплююся японською культурою: граю на сякухачі, знайома з ґо, трохи розмовляю японською, подобаються і інші культурні аспекти, як-то сади каменів. Практикую медитацію віпассана, що в перекладі з мови палі означає “бачити речі такими, як вони є”. Подорожі надихають завжди)

13. Слово для наших читачів

До діла!

Наша редакція бажає Альоні творчих успіхів та наснаги, не зупинятися на досягнутому  і рухатися тільки вперед, підкорюючи нові вершини. 

19.02.2018


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *