Іван Марчук - перший український художник, який став членом міжнародної академії сучасного мистецтва в Римі

18 червня 2006 року міжнародна академія сучасного мистецтва в Римі вперше обрала своїм почесним членом українця — художника Івана Марчука, 70 років. Через рік його включили до британського рейтингу "Сто геніїв сучасності" (72-е місце).

Іван Марчук — український живописець з Тернопільщини, народний художник України, лауреат Національної премії України ім. Т. Г. Шевченка. Доробок митця налічує більш ніж 4 000 творів, понад 100 персональних виставок. Картини Івана Марчука зберігаються в багатьох колекціях у різних країнах світу.

Академія сучасного мистецтва існує 51 рік у Римі. За цей час до "Золотої гільдії" прийняли 47 осіб. 18 червня, у римському залі "Маттіса" Івану Марчуку урочисто вручили диплом. Перед тим він вислав на огляд комісії каталог своїх робіт. Окрім Марчука, членами академії стали німецький скульптор Гульєльмо Роерсен та італійська художниця і письменниця Анна-Марія Арлетті. Проте лише його занесли до "Золотої гільдії" — списку найкращих митців світу.

"Це один з найбільших сюрпризів у моєму житті. Я відіслав до Рима свій альбом на 520 сторінок, а за три місяці отримав звідти лист із запрошенням. У Римі був уперше. Їхати не хотів: боявся, що місто буде таким гарним і я пошкодую, що 11 років жив не в Італії, а в США. Але там виявилося надто спекотно", — зізнався Іван Марчук. У Римі Марчук відвідав галерею сучасного мистецтва на віллі Боргезе і музей Ватикану.

До 80-річчя від дня народження Івана Марчука Укрпошта видала поштовий конверт і марку із зображенням картини "Скажи мені правду". 12 травня 2016 у присутності митця на Головпоштамті у Києві відбулося урочисте погашення марки.

19.06.2017


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *