Фантастичний світ казок на полотнах Анни Сілівончік

Анна Сілівончік належить до числа найбільш яскравих індивідуальностей в середовищі молодих білоруських художників. Працюючи в надзвичайно самобутній авторський стиль, художник створює свій особливий світ, свою власну систему образів і значень, свій простір сакрального.



У пошуках тем для своїх творів і формальних засобів для їх вирішення, дівчина звертається до архаїчних пластів культури, при цьому зберігаючи очевидний зв'язок з мистецтвом ХХ століття. Таким чином, джерело естетичних орієнтирів художника слід шукати в фантастичному реалізмі Шагала, наївному мистецтві початку ХХ століття, і, звичайно, в місцевому народному декоративно-прикладному мистецтві та фольклорі.



Безліч різноманітних персонажів - діти, закохані, люди-тварини, люди-птахи, люди-ангели, леви й міфологічні істоти-єдинороги, дракони - це і є нереальний світ творів Анни. Це світ казок різних народів. Полотна - це роздуми про простих і вічних людських почуттях - любов, щастя, радість, народження нового життя; про незмінних законах природи - зміни дня і ночі, пір року, життя і смерті. Це роздуми про складнощі людських взаємин, будинку, сім'ї, пошуках сенсу людського існування й осмислення принципів світобудови. І найголовніше для художника - це цілісність світу, це непорушна глибинний зв'язок всіх його елементів.



Працюючи в традиційній техніці олійного живопису, Анна прагне до розмаїтості, експериментуючи з різними образотворчими засобами, використовуючи фактуру і малюнок полотна, який підбирає спеціально для кожного твору. Створює власну експресивну живу мову, в якій переважають яскраві, дзвінкі звуки-фарби. Дуже тонке почуття кольору і продуманість лінії, досконала робота над деталями допомагають дуже точно висловити певний настрій.



Однією з головних особливостей творчості художника є імпровізація. Думка, ідея починає сама себе розкривати, втілюючись в той чи інший спосіб, починає оживати безпосередньо на полотні, народжуючи інші нові образи, яким часто не вистачає місця в обмеженому просторі однієї картини.

24.02.2018


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *