Виставка «Тридцять шість видів Говерли» – фотопаломництво Дмитра Купріяна

23 лютого - 24 березня 2024 року

Дмитро Купріян – фотограф-документаліст і воїн ЗСУ. У своїх фотопроєктах він досліджує насилля, війну та її наслідки, людську природу та середовище існування. 

Його фотосерія «Тридцять шість видів Говерли» є апеляцією до циклу гравюр японського митця Кацушіки Гокусая (1760–1849) «Тридцять шість видів гори Фуджі» (1829–1833). 

На 36 основних і 10 додаткових аркушах серії Гокусай зобразив околиці міста Едо (нині Токіо) та сцени з життя тогочасних японців, що розгортаються на тлі гори Фуджі. Дмитро Купріян обрав гравюри Гокусая як взірець для створення 36 світлин із зображенням краєвидів довкруж Говерли та сценами з життя українців Закарпаття.

Твори обох авторів, виконані з різницею в понад півтора століття, зближує документальний підхід Гокусая та Купріяна у відтворенні пейзажно-побутових сцен. У роботах обох серій представлені реальні люди, зайняті звичними повсякденними справами, а не романтизовані відлюдники, занурені у філософські роздуми. 

Ідейна схожість циклів також виявляється в оповідному характері зображень, що перетворює їх на візуальні тревелоги. Дмитро Купріян, як і колись Гокусай, лейтмотивом усієї серії обрав впізнаваний, можна сказати, національний образ, що має не лише сакральну силу, але водночас лишається популярним об’єктом для сходжень. Обидва автори показали найвідоміші у своїх країнах природні пам’ятки у різні пори року, за різних атмосферних умов, із безліччю сценічних варіацій.

І Фуджі, і Говерла з містифікованих і міфологізованих вершин у циклах Гокусая та Купріяна перетворились на поетичні художні символи. Обидві вершини як утілення вічного та незмінного, водночас виступають сукупністю живих вражень та спостережень авторів.  

За словами автора, ручний друк чорно-білих світлин, колоризованих олійними фарбами, потребують такої ж концентрації та копіткої праці, як і техніка кольорової ксилографії (гравюри на дереві), у якій виконано серію Гокусая. Тож вибір медіа та технології створення циклу робіт Дмитром Купріяном був невипадковий.

Відкриття 22 лютого о 17:00

 

Вхід на відкриття вільний



20.02.2024


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *