Виставка «Яблуневий Спас» відкрилася

Цього року збіглися дві ювілейні дати – 25-ліття Незалежності нашої держави і 45-та річниця Запорізького обласного художнього музею. Зрозуміло, для співробітників музею ці дві події є знаменними, які спонукають до своєрідних підсумків.

Незалежність українці отримали влітку, саме тоді, коли ми святкуємо за народним календарем яблучний Спас, а за християнським – свято Преображення Господнього. Це час, коли вирощене пшеничне колосся набирає сили, час, коли Господь з'явився нам у новій якості, а в загальному розумінні – час змін і нових звершень. Наша славетна Україна напередодні свого народження наче отримала благословення від Бога, сили від природи і надію від свого народу. Виставка, що відкрилася, має на меті поєднати всі ці події літа та усвідомити їх невипадковість.

Твори, що представлені в експозиції, створені в різні роки руками майстрів своєї справи зі всієї України. У виставковій залі атмосферу одночасно урочистості і домашнього затишку, атмосферу, притаманну народним святам зі всією їх багатогранністю і значущістю. Картина «Мати» В.Задорожного показує жінку як українську мадонну у вишитій сорочці з немовлям на руках серед яблунь із стиглими яблуками. В.Гончаренко показав єднання поколінь в роботі «Варять варення», де онучка поряд з бабусею зайняті буденним таїнством. Дівочі сподівання передала Н.Денісова в своєму «Вікні у вечір». Поруч натюрморти І.Гресик і М.Кармазя відтворюють захоплення дарами природи. Перегукування поколінь і стиглі яблука як символ зрілості і достатку те, що притаманне літньо-осінньому циклу народних свят.

Народний календар дуже тісно переплетений із християнським, тому на виставці з'явились образи Іоана Хрестителя (А.Сергієнка) та Ісуса Христа (І.Драгана). Полотно М.Глущенка «Церква» зі своїм яскравим колоритом осяює весь зал.

Виставка буде діяти до кінця літа.

Інформація надана Департаментом культури,

туризму, національностей та релігій Запорізької ОДА

 

07.07.2016


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *