Ван Гог продовжує дивувати: раніше невідоме полотно художника стало сенсацією для дослідників

Шанувальники творчості Вінсента Ван Гога святкують поповнення його спадщини. Дослідники з музею художника в Амстердамі оголосили про виявлення раніше невідомого малюнка майстра, який зник з поля зору століття тому. Це відкриття в свою чергу дозволило атрибутувати іншу роботу постімпрессіоніста, що зберігається в запасниках установи.

Відкриття невідомих робіт Ван Гога вкрай рідкісні і відбуваються раз в десятиліття.
Нещодавно виявлений малюнок отримав назву «Пагорб Монмартра з каменоломнею» (1886). На ньому зображено млин на вершині пагорба і кар'єр біля підніжжя. Це місце знаходилося в декількох хвилинах ходьби від квартири, яку Вінсент Ван Гог знімав разом зі своїм братом Тео. Простеживши провенанс, дослідники виявили, що робота належала Йоханні ван Гог-Бонгер - вдові Тео. Вона передала її голландському арт-дилеру Йоханнесу Хендрікусу де Буа в 1911 році. А той шість років по тому продав твір - і полотно "кануло" в невідомість на ціле століття, поки не було куплено Фондом Ван Вліссінгена, який заснований туристичним магнатом.

ван гог 1

Малюнок виявив фахівець з мистецтва, який консультує родину Ван Вліссінген. Підозрюючи, що це робота голландського художника, він переконав власників відправити її на дослідження в Музей Ван Гога.
Команда експертів, вивчивши твір, прийшла до висновку, що тема, розмір, стиль, техніка і матеріали відповідають рисам творчості художника. «Папір того ж типу, розміру і з тими ж водяними знаками, що Ван Гог використовував для своїх ранніх малюнків в Парижі, - пояснив старший науковий співробітник музею Тейо Медендорп. - Це змусило нас повірити, що [його] дійсно намалював Ван Гог ».

Насправді мистецтвознавці зробили своє відкриття ще в 2013 році, але кілька років не повідомляли про нього, оскільки цього бажав власник.
Ця знахідка привела до того, що Музей Ван Гога переглянув походження аналогічного малюнка зі своєї колекції. Він називається «Пагорб Монмартра» і був створений в тому ж 1886 році. Твір з'явилося в двох систематичних каталогах робіт художника, випущених в 1970-х. Однак в 2001-му установа поставила під сумнів цю роботу - частково через нестачу матеріалів для порівняння. Крім того, кураторів збентежило «обережне учнівське виконання» малюнка, «відсутність монументальності в будівлях» і небо, яке відрізняється від стилю Ван Гога. Тепер їх рішення переглянуте.

ван гог2

«Те, що тепер до спадщини Ван Гога можна додати відразу два малюнки - просто фантастична новина», - заявив директор музею Аксель Рюгер.
Стилістично обидва малюнки нагадують період, який Ван Гог провів в Антверпені після навчання у французького художника-реаліста Фернана Кормона в Парижі на зорі своєї кар'єри. «Ці малюнки виняткові, оскільки демонструють більш академічну, більш традиційну сторону його творчості, коли Ван Гог вперше приїхав до Парижа і ще не знайшов свого голосу», - сказав Медендорп.

ван гог3

Зараз відомо більше 900 малюнків Вінсента Ван Гога. Більше половини з них (близько 500) зберігаються в музеї художника. Останнє відкриття відноситься до 2012 року. Це ранній начерк олівцем «Голова римського хлопчика» - копія малюнка Шарля Барга, зроблена в 1880 році.

 

18.01.2018


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *