Унікальну оперу про Моцарта представлять у Національній опері України

Грудневий репертуар Національної опери України представлений різноманітними постановками, серед яких є справжні перлини оперного мистецтва. Традиційно на поціновувачів очікує зустріч з улюбленими солістами. Так, прихильники таланту Людмили Монастирської почують солістку Національної опери в двох операх Дж.Верді: «Дон Карлос», в якій співачка виконає партію Єлизавети Валуа, і «Макбет» (Леді Макбет). Візит співачки на батьківщину ознаменований ще однією важливою подією: вона вперше вийде на рідну сцену в новому статусі – з нагоди 150-річчя Національної опери України Людмила Монастирська відзначена званням Народної артистки України. Одноактна опера «Моцарт і Сальєрі» (М. Римський-Корсаков) також посіла гідне місце в репертуарі театру. Чудовий тандем двох солістів - Валентина Дитюка (Моцарт) і Тараса Штонди (Сальєрі) не залишився поза увагою прихильників театру та керівництва держави - молодий соліст Національної опери України Валентин Дитюк з нагоди ювілею театру нагороджений званням Заслуженого артиста України.

Прем’єра опери «Моцарт і Сальєрі» з величезним успіхом відбулась у лютому 2017 та отримала багато схвальних відгуків від критиків та публіки. Камерна по суті опера, де діють, а точніше навіть розмірковують, лише два герої, вона, тим не менш, призначена самим автором для великої сцени. Хоча сам Римський-Корсаков висловлював побоювання з цього приводу і хотів вберегти своє дітище від великих залів та зберегти його камерний формат. Цю непросту задачу – збереження камерності, навіть інтимності дійства та, разом з тим, видовищність вистави вдалося вирішити режисеру-постановнику Анатолію Солов'яненко разом з головним художником театру Марією Левитською. Створено сценографічне рішення вистави дало можливість поринути у внутрішній світ двох визнаних «синів гармонії», якими безперечно були і Моцарт, і Сальєрі.

моцарт

Чи не першорядну роль в глибокому сприйнятті нового репертуарного твору театру зіграли два яскравих солісти - Валентин Дитюк (Моцарт) та Тарас Штонда (Сальєрі). Саме на них, власне, і здійснювалась нова постановка.

«Партія Моцарта стала для мене не тільки новою роллю – в цій опері немає традиційних арій, і це було певною складністю. Весь сюжет побудований на діалозі між двома виконавцями, а це пов'язано з додатковими емоціями. Роль Моцарта дуже багатогранна і вимагає великої глибини, чуттєвості», - розповів  Валентин Дитюк.

Для Тараса Штонди партія Сальєрі виявилася дуже символічною: цією роллю він відзначив і 25-річчя своєї творчої діяльності, і 50-річний ювілей. Окрім того, чудовий бас українського артиста найчастіше порівнюють з шаляпінським, а, як відомо, саме Федір Шаляпін був беззмінним виконавцем ролі Сальєрі аж до еміграції.

Режисер-постановник: Анатолій Солов’яненко. Диригент-постановник: Алла Кульбаба.

Художник-постановник: Марія Левитська. Хормейстер-постановник: Богдан Пліш.

04.12.2017


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *