Український режисер-початківець отримав нагороду від NYCIFF

Ігор Висневський  вивчав режисуру телебачення в Київському національному університеті театру, кіно і телебачення імені Івана Карпенка-Карого. Короткометражний фільм «Слово» був дипломною роботою хлопця у 2017 році. Він заснований на реальних подіях, що відбувалися тоді ще у Радянській Україні під час періоду в історії української літератури та мистецтва, який з часом отримав назву "Розстріляне відродження".

«На жаль, так виходить, що в історії людства всі події з нами відбуваються не один раз, і їхній результат залежить від нашого вибору», - так представив свою роботу Ігор.

Назва фільму символічна, адже кращі представники цього періоду - близько 200 художників, письменників, поетів, музикантів та їхніх сімей - жили в харківському "Будинку радянських письменників "Слово".  1933 рік виявився для них фатальним, адже саме зі «Слова» почалися масштабні репресії української інтелігенції та її знищення сталінською владою. Режисер сконцентрував увагу саме на тривожній атмосфері, яка запанувала у творчих колах після арешту відданого партії письменника Михайла Ялового. Розчарувавшись в ідеї націонал-комунізму, Хвильовий не витримує напруження і вистрелює собі у скроню з пістолета, лишивши передсмертну записку. За сюжетом за крок від самогубства опиняється і Сосюра, але врешті він не наважується це зробити.


Автор вміло передав атмосферу 30-х років минулого століття, що є доволі складним завданням, а також підсилив враження від фільму динамічною музикою. У головних ролях виступили Владислав Мамчур, Юрій Потапенко і Юлія Першута, які талановито передали весь біль та реальність тогочасних подій.

17.04.2018


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *