У Вінниці провели "крашанкові бої"

Традиційний пост-пасхальний фестиваль «Битва крашанками» провели 18 квітня на головному майдані Вінниці. Вінничани та гості міста, озброївшись фарбованими яйцями, згамалися у конкурсах на найміцнішу та «найкрутішу» крашанку. За словами ідейного натхненника битви, громадського активіста Олександра Шемета, крашанкові «бої» – це єдиний вид спорту, де не має значення ні вік, ні вага, ні зріст учасника. Змагатися можуть всі охочі. Головне – азарт, посмішка і міцні крашанки.

«Цей фестиваль ми проводимо у Вінниці вже п’ятий рік поспіль, але вперше на центральній площі міста – майдані Незалежності. Його мета проста – популяризація обрядових особливостей української культури та залучення вінничан до давніх традицій, – каже Олександр Шемет. – Суть битви полягає в тому, щоб перемогти суперника. Б’ють по черзі кожне яйце, пересуваючи ним по столі, до яйця суперника. Перемагає той, хто першим переб’є всі крашанки противника. Також визначаємо переможця у номінації «найкрутіше» яйце, тобто те, яке найдовше крутитиметься на столі. Поки що рекорд – 22 секунди».

Учасники могли змагатися яйцями, які принесли з дому, або ж отримати інвентар просто перед конкурсом. Для цього організатори зварили та пофарбували майже три сотні яєць. Напередодні зареєструвалися приблизно 40 учасників, але бажання взяли участь у змагальні виявили значно більше вінничан. Але удача посміхнулася гостю міста – 7-річному Тимуру, який приїхав до Вінниці разом зі своєю родиною з Києва. Хлопчик радів перемозі, казав, що обов’язково розповість про вінницьку традицію битися крашанками своїм друзям із двору. І, можливо, на наступний рік вони влаштують подібні змагання у себе біля будинку.

Окрім «Битви крашанок», всі бажаючі мали можливість взяти участь у майстер-класах із розмальовуванню яєць у різних техніках, який влаштували у рамках фестивалю «Великоднє диво». Також – долучитися до мистецького проекту «Пасхальні візерунки», під час якого було розмальовано шість гіпсополімерних яєць, висота кожного – 1,35м. Кожна писанка різна, має свій сюжет, певні обереги, це і янголи, і храмові споруди, і українські орнаменти. Сьогодні вінничани завершили розмалювати останню гігантську писанку. Усі бажаючі на згадку про свято фотографувалися та робили «селфі».

19.04.2017


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *