У Сімферополі встановили пам’ятник Катерині ІІ

23 червня в окупованому Російською Федерацією Сімферополі почали встановлювати пам’ятник російській імператриці Катерині II. Про це повідомлено на сайті «Gazeta.ua».

«Катьку встановили»,– так коротко прокоментував подію заступник голови Меджлісукримськотатарського народу Наріман Джелялов.

Монумент розташують у Центральному парку культури і відпочинку, де він стояв із 1890 до 1921 року. Бронзова імператриця у правій руці тримала скіпетр і розгорнуту карту Криму, ліва рука була скерована до міста. Навколо підніжжя були скульптури державних діячів катерининської епохи, які брали участь у приєднанні Криму до Росії.

Споруду привезли в Сімферополь з підмосковного Жуковського. Пам'ятник обійшовся майже у 50 млн російських рублів. Важить 7 тонн.

Поки що монумент стоїть за великим парканом. Відкрити його планують у кінці червня.

Нагадаємо, за правління Катерини II значна частина українських земель була інтегрована до складу Російської імперії. Цариця ліквідувала Гетьманат як систему управління Україною, знищила Запорозьку Січ. Катерина ІІ ввела кріпосне право, провела конфіскацію монастирських земель і маєтностей на наших територіях. Припинила дію місцевого права в Україні, запровадила виключно загальноросійські закони.

Бюст імператриці також хочуть поставити в Керчі.

Підготувала Людмила Шевченко
Фото з Фейсбук-сторінки Нарімана Джелялова

29.06.2016


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *