У Франції помер відомий літературознавець і видавець Микита Струве

На 86-му році життя помер видавець, літературознавець і перекладач Микита Струве. Про це повідомив історик російської еміграції Андрій Корляков.

«Дорогі друзі, дуже сумна новина — у віці 85 років помер професор і директор знаменитого паризького видавництва YMCA-Press, Микита Олексійович Струве, людина, якій я зобов'язаний виданням всіх моїх книг. Вічна пам'ять!» — написав він на своїй сторінці в Facebook.

Микита Струве народився в 1931 році в передмісті Парижа в російській емігрантській родині. Він онук громадського і політичного діяча, філософа, економіста Петра Струве, який залишив Росію після революції 1917 року.

Струве закінчив Сорбонну, з 1978 року очолював найстаріше в Європі російськомовне видавництво YMCA-Press, засноване в 1921 році. У цьому видавництві на початку 1970-х років вперше на Заході Струве опублікував романи Олександра Солженіцина «Серпень 14-го» і «Архіпелаг ГУЛаг».

Микита Струве — автор дослідження «70 років російської еміграції». Також він випустив антологію російської поезії Золотого і Срібного століття з власними перекладами на французьку мову віршів Олександра Пушкіна, Михайла Лермонтова, Афанасія Фета, Анни Ахматової та інших поетів.

10.05.2016


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *