Софійський собор можуть виключити зі списку ЮНЕСКО

Собор Святої Софії в Києві може втратити статус об’єкта світової спадщини ЮНЕСКО. Це питання обговорять 10 липня в Стамбулі під час засідання організації. Про це повідомляє видання Gazeta.ua.

Спричинила проблему незаконна забудова на вул. Олеся Гончара, 17/23. Згідно з містобудівними документами, споруда не має перевищувати 25 м, інакше вона закриватиме собою Софію Київську. Зараз висота будівлі становить 38 м.

«Забудова центральної частини міста має свою певну висотну стелю. І виходити за її межі – це означає порушувати, так звану "блакитну лінію", що негативно позначатиметься на видовому розкритті Софійського собору з боку Лівого берега Дніпра і навіть в середині кварталів міста», – пояснює археолог Національного заповідника «Софія Київська» Тимур Бобровський.

Питання про забудову розглянули на засідання Київської міськради. За словами голови тимчасової контрольної комісії Ольги Балицької, якщо забудовник не погодиться знизити поверховість споруди, то у справу втрутяться правоохоронні органи.

«Дотримуючись законодавства щодо будівництва у буферній зоні Софії, міська влада вимагає від забудовника зниження поверховості будівлі до гранично дозволеної в цій зоні. Взагалі законодавство України спирається на максимально 25 метрів відповідно до наказу Мінкульту. Єдиний, хто стверджував, що може бути 41 метр, – це забудовник на підставі історико-містобудівного обґрунтування. Ми отримали офіційну заяву від його розробників про те, що він його не погоджував. Не погоджував висотність у 41 метр. Тобто документи, які показує забудовник, містять підробки», –зазначила Ольга Балицька.

У разі внесення Софії до чорного списку, згідно з правилами ЮНЕСКО, до реєстру всесвітньої спадщини не можна буде додати будь-які інші об'єкти, розташовані на території України.


Підготувала Людмила Шевченко
Фото: sites.google.com

11.07.2016


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *