Митці допомагають фронту іконами

У львівському гарнізонному храмі Петра і Павла відкрилася доброчинна виставка іконопису «Митці – воїнам». Художники та волонтери з громадської організації «Допоможи фронту» збиратимуть кошти на тепловізор для українських бійців на передовій. Про це повідомлено на Фейсбук-сторінці організації.

«Постачання тепловізорів для наших воїнів є пріоритетом волонтерської роботи. Такі спецприлади дорогі (ціна одного – понад 60 тис. грн.), і їх не вистачає на фронті. Водночас це незамінний для військових прилад, який дозволяє незалежно від погодних умов і видимості забезпечувати надійну охорону блок-постів, проводити ефективну та безпечну розвідку і найважливіше – вчасно виявляти ворожу атаку. Тому кожен такий тепловізор рятує десятки солдатських життів», – пояснюють організатори акції.
За їхніми словами, кожен охочий може також допомогти фронту, придбавши на виставці оригінальний художній твір чи листівку від львівських та дрогобицьких художників.
Особливе місце в експозиції займають ікони на старовинному гонті з дерев’яної церкви Святого Юра в Дрогобичі. Традицію розпису старого гонту ще десятиліття тому започаткував художник Лев Скоп. Таким чином він давав нове життя церковним покрівельним дощечкам, які замінюють під час реставрації.

Іконки на гонтах оберігають військових на передовій та втішають поранених у госпіталях, прикрашають домівки багатьох українців, зберігаються в колекціях шанувальників народної ікони за кордоном.

«Ці гонти наповнені неймовірною енергетикою стародавнього українського храму стануть пам’яткою про Ваш особистий внесок у перемогу, а ваша пожертва може підтримати наших бійців та врятувати їхнє життя», – зазначають організатори.

Підготувала Людмила Шевченко
Фото з Фейсбук-сторінки ГО «Допоможи фронту»

13.07.2016


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *