Верховна Рада України прийняла за основу закон про «Список ЮНЕСКО»

Верховна Рада України підтримала в першому читанні за основу законопроект №1553 "Про внесення змін до закону України "Про охорону культурної спадщини" (щодо збереження пам'яток культурної спадщини, внесених до Списку всесвітньої спадщини Організації Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО)". За документ з другого разу проголосували 249 депутатів Ради. Спочатку документ підтримали 219 нардепів.

У пояснювальній записці зазначається, що чинне законодавство не регулює порядок захисту об'єктів, внесених до Списку всесвітньої спадщини відповідно до Конвенції про охорону всесвітньої культурної і природної спадщини ООН з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО).

"Така ситуація з станом правового регулювання дозволяє здійснювати забудови та інші роботи, що призводять до втрати історико-культурного вигляду пам'ятника. Все це також служить підставою перманентної загрози виключення об'єктів зі Списку всесвітньої спадщини", - зазначають автори проекту закону.

Отже, законопроект розроблено з метою забезпечення збереження пам'яток культурної спадщини, внесених до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Зокрема, передбачається визначити поняття пам'яток всесвітньої спадщини, їх буферних зон, порядок встановлення режиму їх використання, визначити компетенцію органів управління такими пам'ятками та їх наглядових рад, встановленням інших особливостей управління і збереження таких пам'яток.

19.04.2016


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *