Україна могла би надати у МКС подання за руйнування культурної спадщини - юристка

Україна могла би надати у Міжнародний кримінальний суд (МКС) подання за фактом руйнування української культурної спадщини.

Про це на пресконференції в Медіацентрі Україна - Укрінформ заявила юристка Регіонального центру прав людини Дарина Підгорна.

«У нас є прекрасна можливість подати до МКС за фактом скоєння того ж самого злочину проти людяності, або воєнного злочину, за фактом руйнування культурної спадщини. Це може бути по кейсу Херсонесу, по кейсу Маріупольського драмтеатру тощо. Це реально зробити, і є можливість це зробити. Єдине, що потрібне - політична воля. Має бути певний стимул правоохоронних органів до такого подання, до формування таких кейсів, до передачі таких даних», - зазначила вона.

На її думку, МКС є поки що єдиною інституцією, яка теоретично може допомогти Україні відновити справедливість щодо культурних цінностей та культурної спадщини української держави.

Читайте також: Культура є одним з головнихканалівдонесенняправдипроросійськувійну - МКІП

«Усе-таки МКС - це практично єдина інституція, яка може реально притягнути зловмисника до відповідальності за те, що відбувається, стягнути з нього компенсацію у рамках своїх механізмів, і це вже відбулося у його історії. Це - справа щодо руйнування мавзолеїв у Тімбукту», - поінформувала юристка.

Як повідомляв Укрінформ, український омбудсмен Дмитро Лубінець заявив, що Міжнародний кримінальний суд міг би висунути звинувачення президенту РФ Володимиру Путіну щодо жертв насильницьких зникнень.

25.04.2024


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *