У столиці знесли бюст партизанського воєначальника Сидора Ковпака

У Києві невідомі знесли бюст легендарного партизанського воєначальника часів Другої світової війни Сидора Ковпака. Про знесення пам'ятника Ковпаку у дворі київської школи №111 імені Сидора Ковпака повідомив екс-нардеп Іван Бокий в Facebook.

"Чиясь бридка рука посягнула на пам'ять великого сина України, нащадка славетного козацького роду, людини, яка ввійшла у світову історію як народний месник проти коричневої чуми, стратег народного Опору фашизму. Це святотатство повинні негайно засудити Президент і уряд, київська влада, громадськість", – заявив Бокий.

Двічі Герой Радянського Союзу Сидір Ковпак був командиром Путівльського партизанського загону, потім Сумського партизанського з'єднання і 1-ї Української партизанської дивізії.

У 1941-1942 роках з'єднання Ковпака здійснило рейд по тилах ворога в Сумській, Курській, Орловській та Брянській областях. У 1942-1943 роках він воював у брянських лісах і на Правобережній Україні, в 1943 році здійснив Карпатський рейд. Партизанське з'єднання під командуванням Ковпака пройшов з боями понад 10 тисяч кілометрів.

У 1943 році під командуванням Ковпака було близько 2 тисяч партизанів. У квітні 1943 року Ковпаку було присвоєно військове звання генерал-майора.

19.07.2016


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *